Pagina's

zaterdag 14 maart 2009

#17 Bestudeer een web 2.0 site

Toevallig kwam de Leeuwarder Courant me te hulp. Ik geloof dat ze er nu mee stoppen, maar tot nu toe stond er geregeld een webtip in. De tip die ik gisteren las (ik loop ruim een week achter met de kranten..) was Hoedoe.nl. In tegenstelling tot de meeste Web 2.0 sites uit ons leeswerk is deze prettig Nederlandstalig.

Op Hoedoe kan iedereen die meent dat ie kennis van zaken heeft aan anderen uitleggen hoe je zaken aanpakt. Bijvoorbeeld: Hoe richt in mijn slaapkamer Feng Shui in, hoe maak ik een elastiekje, hoe kom ik aan 30 minuten beweging per dag, hoe gedraag ik me tijdens een bedrijfsborrel... Het zijn heel summiere handleidingen, maar meestal is er een link naar meer informatie.
In hoeverre is deze site 'Hoedoe.nl legt uit hoe je het doe' nu ècht 2.0? Wij hebben een checklist gekregen als handvat, dus die lopen we na.
  • Een bizarre naam - Hoedoe is volgens mij bizar genoeg
  • Een aanmeldbox - check
  • Profielen - ja hoor, met foto en al
  • RSS - ook al
  • Reageermogelijkheid - jazeker, onder elke hoedoe
  • Anderen toelaten(?) - als je meetelt dat iedereen wordt uitgenodigd om vragen te stellen of zelf hoedoes te gaan schrijven wel. Anders niet van toepassing
  • Fris kleurgebruik - blauwgrijs-met-kleurovergang en wit, in ieder geval niet donker en somber, dus wat mij betreft geslaagd wat dit criterium betreft
  • Logo met spiegeling: NEE, dat ontbreekt nog. Misschien moeten we ze even een mailtje sturen

Op 7 van de 8 punten een voldoende, dus wat mij betreft is Hoedoe een heuse web 2.0 site.

Van oude foto's en nieuwe techniek

Schagerbrug, Grote Sloot (bron)

Dankzij de technische mogelijkheden kunnen oude foto's gemakkelijker dan vroeger voor het nageslacht en andere belangstellenden bewaard en eventueel gepubliceerd worden. Een bron van vreugde voor ieder die in de buurt van Schagen is geboren, is bijvoorbeeld de Niestadt fotocollectie. Steeds meer oud materiaal wordt op internet gezet en dat is maar goed ook, want een brand of ingestort archief kan een eind maken aan een unieke collectie die eeuwenlang zorgvuldig bewaard is.
Dat geldt ook voor je persoonlijke collectie foto's en papieren. Zo nu en dan neem ik de moeite om wat familiefoto's te scannen, maar als ze ingeplakt zitten in een album valt dat niet altijd mee. Deze foto van mijn oma en haar kleine zusje is een van mijn favorieten.
Het is mijn bedoeling om (ooit) de foto's die vóór de komst van de digitale camera's gemaakt zijn, en die ernstig te lijden hebben van verkleuren (de vroege kleurenfoto's) en van ons vochtige huis allemaal onder handen te nemen. Geen idee in hoeverre een dia- en negatievenscanner goede resultaten geeft, heeft iemand daar ervaring mee? Mijn gewone scanner kan niets met negatieven.
Gelukkig maakte ik toen nog niet zo veel foto's als nu met de digitale camera. Ontwikkelen en afdrukken was een aantal jaren geleden een dure hobby, dus je bekeek een onderwerp van alle kanten voordat je een foto maakte. Nu knip je maar raak en gooi je zonder spijt de helft weer weg. Misschien is het goed idee om ook bij het fotograferen aan onthaasten te gaan doen...

dinsdag 10 maart 2009

#16 Youtube

Video op internet is mateloos populair, en terecht! Het schijnt dat YouTube steeds meer gebruikt wordt als zoekmachine, bij sommige onderwerpen past een filmpje beter dan een lap tekst of een foto.De bibliotheekfilmpjes, meestal gemaakt tijdens evenementen, staan hier op YouTube. Het filmpje van Jan Roeper en collega-muzikanten is al meer dan 2200 keer bekeken! Een bibliotheek kan volgens mij nog veel meer met film doen, bijvoorbeeld een virtuele rondgang maken (leuke opdracht voor stageaires of scholieren?), instructie van bijvoorbeeld de zelfservice, interviews.. Als je het goed wilt doen zul je een 'echte' videocamera moeten gebruiken en de resultaten nadien bewerken. Een hele klus.

Speciaal voor deze cursus heb ik een persoonlijk profiel aangemaakt. Er staat nog maar één filmpje op, want bij de volgende kreeg ik na een hele tijd uploaden de melding dat er een fout opgetreden was en of ik opnieuw wil proberen. Dat komt later dan wel eens. Wat YouTube en soortgelijke sites vooral zo leuk maakt, is dat je de filmpjes met een stukje code gewoon in je webpagina of blog kunt plakken:


(Sorry Wiesje, alweer een kat..)

Netvibes stopt?!

Het blog Gadgetsenonderwijs meldt dat Netvibes misschien ter ziele gaat! Net nu ik er helemaal verslingend aan geraakt ben. Gelukkig zijn er alternatieven en er staan een aantal op het blog vermeld, zie hier. Ze zijn zelfs al uitgeprobeerd, dus dat scheelt veel werk.

In dit verhaal wordt gesproken over een Opml-bestand dat geëxporteerd en geïmporteerd kan worden. Als ik het goed begrijp kun je je feeds exporteren en opslaan op dezelfde manier als je dat met je internetfavorieten kunt doen. Dat is mooi, ik heb meteen een reserverkopietje gemaakt voor als het ineens over en uit is met Netvibes. Tenslotte was Netvibes laatst ook al een paar uur uit de lucht.
Op de helppagina van Netvibes staat hoe het moet, fluitje van een cent. Of het importeren in een opvolger van Netvibes zal lukken weet ik nog niet, want dat heb ik niet geprobeerd.

maandag 9 maart 2009

#15 Podcasts

Podcasts kom je vanzelf zo nu en dan tegen tijdens het surfen. Meestal denk ik: leuk om eens te gaan luisteren als ik tijd heb, zoals deze Bommel hoorspelen.In het lijstje met uitzendingen zag ik ook een compleet detectiveverhaal en een serie Radioboeken. Dit lijkt me serieuze concurrentie voor de luisterboeken! Heel geschikt om mee te nemen op vakantie, maar dan moet ik eerst even een mp3 speler aanschaffen..

Het probleem met podcasts is: je moet er voor gaan zitten. Bij de computer ga ik al gauw eens een filmpje bekijken op Youtube of van Uitzindinggemist, maar ik zie mezelf niet op mijn gemak zitten luisteren. Misschien is het iets voor lange saaie autoritten of tijdens een vervelende huishoudelijke klus, net als luisterboeken. In de praktijk komt het er zelden van. Ik heb dus (nog) geen abonnement genomen op een podcast-rss, dat geeft alleen frustraties vanwege de luisterachterstand die gegarandeerd gaat ontstaan.

Wat de bieb betreft: het is een optie om lezingen e.d. op te nemen en als podcast op de website aan te bieden. Hierbij zie ik nog wel wat leeuwen en beren:
  • het geeft extra werk tijdens de evenementen, waarbij je toch al veel dingen tegelijk moet doen
  • niet elke spreker zal het op prijs stellen dat het verhaal vastgelegd wordt en later openbaar gemaakt wordt
  • er komt nog wel wat kijken bij het maken van een podcast als ik het goed lees
  • hoeveel mensen zouden vervolgens de moeite nemen de podcast te gaan beluisteren..?

Hier is een vreeeselijk Amerikaanse podcast met reclame voor de Public Library.
En hier tot slot een interview met Martijn Aslander.

zondag 8 maart 2009

Boekenweek: dieren in boeken

Het thema van de Boekenweek is Tjielp Tjielp, de literaire zoo. Boeken over dieren dus. Heel toepasselijk rouleert momenteel het boek Met fluwelen pootjes onder de collega's. Het gaat over Dewey Readmore Books. Dewey was een bibliotheekkat, maar niet zomaar eentje.Op een ijskoude ochtend in 1988 vond Vicky Myron een verkleumd rood katje in de inleverbak van de bibliotheek. Hij overleefde het en mocht blijven in de bibliotheek van Spencer, Iowa. De kat, genaamd Dewey Readmore Books zorgde voor verbroedering tussen de collega's en een grote toename van het aantal bezoekers van de bibliotheek. Dewey was een bijzondere kat: fotogeniek, vriendelijk, slim en welopgevoed. Toen Dewey in 2006 stierf was hij wereldberoemd. Behalve over Dewey gaat dit boek over het leven in een Amerikaans stadje, het bibliotheekleven aldaar en over directrice Vicky Myron, die de nodige tegenslag te verwerken kreeg in haar leven. Na lezing heb je de neiging direct een kat uit het asiel te plukken en in de bibliotheek te installeren. Maar katten als Dewey zijn dun gezaaid, jammer dat ze hem niet hebben gekloond..

Deweys verhaal wordt verfilmd met Meryl Streep in de rol van bibliothecaresse.

Een filmpje:





Bibliotheekkatten zijn enorm populair in de VS, maar in de bibliotheek van Wolvega hadden we er ook twee, begin jaren '80. Hoewel Tommy en zijn zusje officieel niet in de bieb woonden, waren ze er wel vrijwel dagelijks. Soms dook er een kattenkopje in een kast op waar iemand net een boek uitzocht. Net als bij Dewey waren er enkelen leners die mopperden over katten en allergie, maar de meesten vonden het prachtig als er een kat op de balie lag.

Hier zijn twee fotootjes van Tommy in de bieb.


Related Posts with Thumbnails