Pagina's

woensdag 19 januari 2011

Ogentroost

Hier zie ik dus niets in  (bron)
M'n ogen zijn nooit erg goed geweest. Hoewel ik me niet herinner dat ik ermee gepest ben, was ik in mijn jonge jaren behoorlijk scheel. Pas toen ik een jaar of 8 was zijn m'n ogen rechtgezet (onder plaatselijke verdoving, ik zal hier geen griezelverhalen vertellen). Daar knapte ik vast een stuk van op, maar ik was toen al te oud om nog te leren met twee ogen te kijken en ik heb dus nooit echt diepte kunnen zien. De hele 3D-wereld gaat aan mij voorbij en ik voel me best een beetje buitengesloten. Gelukkig ben ik niet de enige...

Nu is het niet zo dat ik altijd maar één oog gebruik. Het andere werkt wel en ik kijk er ook wel eens mee, maar een van beide beelden moet onderdrukt worden omdat ik anders dubbelzie. Mijn hersenen hebben het daar behoorlijk druk mee en er zijn momenten dat het ze niet zo goed lukt, bijvoorbeeld als ik tekst lees waar een afbeelding naast of in de buurt staat. Je kunt me dan ook wel eens een krant of tijdschrift zien lezen met een hand voor mijn rechteroog. Dit is een van de redenen dat ik de e-reader zo fijn vind: alleen maar tekst en een heel rustige bladspiegel.

Websites kunnen er niet aan beginnen hier rekening mee te houden. Zonder plaatjes wil niemand ze meer bekijken en advertenties moeten voor inkomsten zorgen. Vooral bewegende beelden zijn een ramp als ik een stuk tekst op het beeldscherm wil lezen.

Dit is hoe een website er uit hoort te zien:


En zo ziet het er ongeveer uit als je luie oog zich niet goed laat onderdrukken (en dan is dit nog een bescheiden geheel qua storende elementen):


Zo'n extra beeld is niet statisch zoals op dit plaatje, maar het beweegt onrustig door het andere heen.

Gelukkig is er redding in de vorm van Readability. Ik heb er al eens over geschreven, maar ik wil het toch nog eens onder de aandacht brengen. Met dit gratis tooltje, dat je in je favorietenbalk kunt plaatsen, verander je met één druk op de knop een drukke website in een weldaad voor de ogen. Het scherm oogt bijna net zo rustig als dat van een e-reader. Ik gebruik het al een jaar of twee bijna dagelijks.
Zo ziet bovenstaande bladzij eruit in Readability-modus:


Nog een voorbeeld. Zwart-met-witte-letters is een ramp voor mijn arme ogen, maar met Readability kan ik het prima lezen.


Links zonder en rechts mèt gebruik van Readability

 
 Tot slot een filmpje:


Related Posts with Thumbnails