Pagina's

zaterdag 25 april 2009

Piraten

Op Scribd.com kun je je schrijfsels publiceren en gratis ter download aanbieden. Blijkbaar wordt deze website ook gebruikt om volledige boeken zonder toestemming van de auteur te publiceren en daar zijn die auteurs uiteraard niet blij mee (volgens Scribd zelf is dat bericht overdreven) Nederlandse boeken zijn er nauwelijks, maar kijk je bij de Engelstalige fictie dan kom je bijvoorbeeld een compleet boek van Lee Child tegen en ook The tales of Beedle the Bard van J.K. Rowling. Er zijn al heel wat boeken weer verwijderd vanwege copyrightkwesties zo te zien. Ik heb er gauw een paar gedownload - heb ik alvast een voorraadje voor als ik een e-reader aanschaf ;).
(Hier gevonden)

En ja hoor, het boek The tales of Beedle the Bard van Rowling is inmiddels ''removed due to copyright infringment".

Er zijn auteurs (neem bijvoorbeeld Martijn Aslander) die hun boeken juist wèl gratis aanbieden. Da's goed voor hun naamsbekendheid en ze verwachten hierdoor juist meer boeken te gaan verkopen. In een aantal gevallen klopt dat ook., favoriete boeken heb je het tenslotte graag als echt boek in handen en je wordt nieuwsgierig naar méér werk van die auteur. Dat werkt anders bij muziek. Muziek als mp3'tje gedownload van internet of muziek van een cd'tje, dat geeft niet zoveel verschil in beleving. Hoewel je met de juiste apparatuur natuurlijk wel kunt horen dat de kwaliteit van mp3 minder goed is door het comprimeren.

Bovendien, dit stond laatst in Informatie Professional , no. 4 van 2009:
"PediaPress drukt wikiboeken.
Een Duitse uitgever biedt print-on-demand aan voor Wikipedia en Wikitravel. Je verzamelt artikelen en laat hiervan een boek drukken. Een boek van 100 blz kost 8 euro. Een deel van de opbrengst gaat naar Wikimedia".
De omgekeerde wereld dus, van digitaal naar boek! Zo zie je maar weer.

donderdag 23 april 2009

Naar buiten, waar ...



Dit filmpje is van vorig jaar. Eigenlijk ging het alleen om het geluid, de vogeltjes dus. Maar ik heb geen opnameapparaatje en wel een fototoestel dat filmpjes kan maken, dus..

dinsdag 21 april 2009

Nieuw van Google

In Google Labs wordt druk geëxperimenteerd met nieuwe Google-snufjes. Sommige worden na verloop van tijd toegevoegd aan Google, andere sterven een stille dood. Het experiment 'Similar images' mag wat mij betreft meteen aan de afbeeldingenzoeker toegevoegd worden. Je kunt een zoekopdracht doen en vanuit de resultaten kiezen voor 'similar images', waardoor je resultaten als het goed is veel beter aansluiten bij wat je nu eigenlijk zoekt.Vandaag heb ik hem meteen uitgeprobeerd. Er moet een postertje komen waarop staat dat de bibliotheek op Koninginnedag gesloten is. Alleen tekst is zo saai, dus zetten we er een kroontje op. Dit is wat je krijgt als je zoekt op 'kroon OR crown':
Behalve een kroontje is er ook een kroonprinses, een visje, een mijnheer Crown en een auto gevonden. Het plaatje dat het dichtst in de buurt komt van wat je zoekt kies je als uitgangspunt voor 'similar images', en dat kun je zo vaak herhalen als je wilt. Het resultaat wordt dan bijvoorbeeld:
En dat zoekt een stuk plezieriger.
Ik zou zeggen: zet de link bij je favorieten en maak er gebruik van!
Meer lezen en een filmpje: Webwereld.


Nog meer Google nieuws dat ik jullie niet wil onthouden: Google Knol is nu in het Nederlands beschikbaar. Erg veel is er nog niet te vinden, wel al een handleiding: Hoe schrijf je een goede knol.

Knol is geen raap of paard, maar een afkorting van Knowledge. Dat jullie het maar even weten ;)
Knol wil concurreren met Wikipedia, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Het grote verschil met Wikipedia is dat bij Knol niet zomaar iedereen zomaar artikelen kan toevoegen of wijzigen. Google Knol wil alleen experts toelaten om de kwalititeit van de informatie te kunnen waarborgen. In de Engelstalige Knol is al heel wat te vinden, de laatste keer dat ik keek zat er bijvoorbeeld uitgebreide medische informatie in. Nu er ook een Nederlandse Knol bestaat is de Engelse ineens moeilijk bereikbaar. Google gaat er net als bij zijn zoekmachine van uit dat je alleen resultaten in je eigen taal wilt vinden.
Related Posts with Thumbnails