Pagina's

zaterdag 17 januari 2009

#6. Flickr ontdekken

Eerst rustig de achtergrondinformatie over Flickr doorlezen. Eerlijk gezegd ben ik nog niet helemaal thuis in het gebeuren rond 'collections' en 'sets'. Wat is het verschil precies?

Heel onorigineel ga ik eerst eens zoeken op de woorden 'bibliotheek Heerenveen'. En ja hoor, ik stuit op foto's geplaatst door onze 23dingen-mentor Wiesje (mooie vakantiefoto's trouwens, Wies!! )

In dit geval hoef ik de maker geen toestemming te vragen voor het gebruik van de foto.
Ziezo, opdracht A is klaar.

Al een paar jaar parkeer ik foto's in albums bij Picasaweb van Google. Dat bevalt prima: uploaden gaat makkelijk, het is overzichtelijk, in het Nederlands bovendien èn gratis (tot 1 GB ruimte). Als je wilt kun je de foto's in flink formaat uploaden en iedereen kan ze vervolgens naar hartelust binnenhalen, hoewel je albums ook verborgen kunt houden en een select groepje mensen een link naar zo'n album sturen (afscheidsfeestje directeur bijvoorbeeld..). Tags toekennen is prima mogelijk, maar dat is me vaak te veel gedoe. Het maakt je foto's natuurlijk wel vindbaarder.Picasa heeft een 'rustig' beeld zonder reclame en zonder een overvloed aan keuzes en banners. Dat spreekt mij, bijna-vijftiger, uiteraard wel aan. Ook leuk: sinds kort kun je filmpjes net zo makkelijk uploaden als foto's. Ze staan gewoon tussen de foto's in het album. Als je foto's wilt bekijken is de optie Diavoorstelling het fraaist. Heb je het fotobeheerprogramma Picasa op je computer staan, dan kun je met één druk op de knop je foto's naar Picasaweb overhevelen.

De albums van diverse bieb-evenementen komen ook op Picasaweb terecht, met een verwijzing vanaf de website. Minpuntje is dat je niet kunt zien hoe vaak de foto's bekeken worden en volgens mij is aantal gebruikers van Picasaweb kleiner dan Flickr. Als je de foto's voor bibliotheekbezoekers of voor je virenden en kennissen op het web plaatst is dat niet zo'n bezwaar. Zoek je meer bekendheid of wil je uit nobele overwegingen materiaal toevoegen aan het wereldwijde fotobezit, dan is Flickr volgens mij de juiste keuze. Flickr is ook meer de aangewezen bron voor foto's van nieuws en evenementen.

Zo stond gisteren bij een berichtje over de bijna-vliegramp: "Twitteraars en andere internetgebruikers deden donderdag bijna live verslag van de gebeurtenissen. Vanuit de wolkenkrabbers van Manhattan hadden kantoorwerkers en bewoners goed uitzicht op de reddingsoperatie. Op fotosite Flickr stonden al snel tientallen beelden van het vliegtuigwrak. Veel grote persbureaus beschikten toen nog amper over foto's of informatie." Deze foto is afkomstig van Mashget .

Kortom: Flickr is misschien ietsiepietsie meer 2.0 dan Picasa, maar Picasa werkt makkelijk en intuïtief en dat is me heel wat waard. Ik blijf rustig mijn fotoalbums bij Picasa stallen. En nee, ik word niet betaald voor deze reclameboodschap.

Nog niet zo lang geleden stonden de bibliotheekfoto's in de etalage bij Mijnalbum.nl. Ik krijg er nog steeds bijna wekelijks mailtjes van (Laatste week! Bestel een t-shirt met je foto!), terwijl ik het abonnement al lang niet meer gebruik. Het zag er erg commercieel uit en als je album een aantal maanden niet meer bekeken werd knikkerde men het eruit (na een waarschuwing, dat dan wel weer).

dinsdag 13 januari 2009

Biebfeed

Met behulp van http://page2rss.com/ kun je volgens de geleerden een feed maken van websites die geen RSS aanbieden, zoals bijvoorbeeld onze eigen bibliotheeksite. Meteen uitproberen natuurlijk, maar wat krijg je dan? De openingstijden, die dagelijks veranderen op de voorpagina, worden als nieuwtje gezien en bijvoorbeeld ook een pagina die wèl aangemaakt maar nog niet actief is, zodat de link doodloopt. Met elk zinnetje dat je op de website verandert is een onderwerp meteen weer een nieuwsitem geworden... Ik ben bang dat dit op veel websites zonder RSS hetzelfde zal zijn. Maar tussen de rommel in staan inderdaad ook de echte nieuwtjes, dus het is een oplossing voor wie echt geen zin heeft om een site steeds in de gaten te moeten houden.
Na deze cursus gaan we gewoon met zijn allen een bieblog (mèt RSS) bijhouden!


Alle nieuwsbrieven en feeds houden ons goed op de hoogte van alle nieuwtjes. Wisten jullie al dat er een koffiezetapparaat ontwikkeld wordt dat draait op Windows? Op het schermpje kun je bijvoorbeeld het weerbericht bekijken. Kijk, dat soort nuttige informatie mis je anders zomaar :)
Related Posts with Thumbnails