Pagina's

vrijdag 21 mei 2010

Rondje Gaasterland

Gaasterland is een prachtig stukje Friesland, vooral in het voorjaar. Weilanden vol bloemen, fris groene blaadjes aan de bomen, veel water en glooiend land. Een mens zou er lyrisch van worden. Woensdagmiddag was het er heerlijk rustig. Dat dit niet altijd het geval is kun je raden als je ziet hoeveel vakantiehuisjes, campings en chalets er in de bossen verstopt zitten.



(Nijemirdum en twee maal Laaksum)

Hoe het met andere fototoestellen is weet ik niet, maar dat van mij heeft de gewoonte de horizon een beetje krom te trekken, alsof je met het blote oog kunt zien dat de aarde rond is. Al die foto's met een duidelijke horizon, bijvoorbeeld van de IJsselmeerkust, moesten dus bewerkt worden. Dan gaat prima met bijvoorbeeld Paint Shop Pro, dat een functie bezit die "Tonvormige  vertekening corrigeren" heet. Eenmaal goed ingesteld werkte dat bij alle foto's met één muisklik. Wat niet aan het toestel ligt, maar aan mijzelf, is dat de horizon meestal een beetje scheef staat. Ik doe mijn best, maar het gaat zelden in een keer goed. Ook daarbij is PSP behulpzaam, met het "Gereedschap rechttrekken". Met het programma Picasa gaat dat overigens ook prima.
Eigenlijk moet je dit soort dingen helemaal niet vertellen en de mensen in de waan laten dat die foto's gewoon in een keer goed waren ;)

Vroeg in de avond hebben we even door het Elfstedenstadje Sloten gewandeld. Het was er bijna uitgestorven en dat is fijn als je foto's wilt maken.Voor dit filmpje is het programma PhotoFilmstrip gebruikt. De kwaliteit van het filmpje is niet zo geweldig geworden, misschien probeer ik het nog eens een keer met andere instellingen. 

Related Posts with Thumbnails