Pagina's

maandag 7 maart 2011

E-reader: een tweede kans voor klassiekers

Wie in een bibliotheek werkt hoeft geen moeite te doen om aan leesvoer te komen. Het ligt dan ook niet voor de hand om een kapitaal uit te geven aan e-books. Gelukkig lees ik met plezier (rechtenvrije) oude boeken die kosteloos worden aangeboden op internet. Tenslotte las en herlas ik als kind, bij gebrek aan bibliotheek in de buurt, de boeken van mijn moeder en haar moeder - sommige daarvan in oude spelling.

Op het gebied van gratis Engelstalige e-books is internet een schatkamer. Inmiddels heb ik al tientallen (meest detective-)verhalen gelezen en er staat een voorraad van nog een paar honderd te wachten op e-reader en pc. Natuurlijk zitten er ook missers tussen, maar die zijn net zo snel weer gewist.
Op deze manier worden oude titels weer nieuw onder de aandacht gebracht, en soms is dat volkomen terecht.
Zo is daar bijvoorbeeld "The Adventures of Elizabeth in Rügen", oorspronkelijk verschenen in 1904. Rügen is een prachtig eiland en een trekpleister voor toeristen. In 1904 was dat ook al zo, ondanks twee wereldoorlogen en de DDR-tijd is er in dat opzicht niet eens veel veranderd.

Elizabeth von Arnim
De schijfster Elizabeth von Arnim heeft Rügen uitvoerig bekeken en op deze reiservaringen is dit boek gebaseerd. De Elizabeth uit het boek had het liefst een voetreis op het eiland gemaakt, maar geen van haar vriendinnen had zin om haar te vergezellen. Uiteindelijk werd het een reis met paard en wagen, koetsier en dienstmeid, want er was natuurlijk geen sprake van dat een dame alleen reisde. Volgens haar eigen zeggen zou dit een reisgids worden, vol nuttige tips, maar onderweg wordt ze al gauw belaagd door onwelkome reisgenoten: een feministisch nichtje, een uitbundige, maar verstrooide professor (tevens de man van het nichtje), een snobistische dame uit Engeland met een grote bewondering voor de professor en haar zoon met linkse opvattingen.

Rake observaties en idyllische natuurbeschrijvingen wisselen elkaar in dit boek af. We krijgen uiteindelijk niet veel reistips (waar we nu ook niet veel meer aan zouden hebben), maar nog wel de raad om een goed hoofdkussen mee te nemen. Dat dit ten koste gaat van de hoeveelheid kleding die in de koffer past is geen probleem, want "in Rügen however simply you dress you are better dressed than the others".
Het 'Damenbad' in Binz


Bij een korte zoektocht naar wat achtergrondinformatie over schrijfster en boek kwam de site Girlebooks.com bovendrijven, dat gratis en bijna-gratis e-books bespreekt en ter download aanbiedt en waar ook een recensie van dit boek te vinden is. Heel veel boeken in allerlei talen staan ook op Manybooks.net, de naam zegt het al. Mobileread is eveneens een aanrader, niet in de laatste plaats vanwege de goede rss-feed die dagelijks een nieuwe voorraad boeken op een presenteerblaadje aanbiedt.
Related Posts with Thumbnails