Pagina's

zaterdag 28 maart 2009

Internet Explorer 8 - een eerste indruk

Na het installeren moest ik er eerst even voor gaan zitten om de verschillen met versie 7 te ontdekken. Hier en daar een knopje extra, kleine verschillen in de werkbalk , dat is alles op het eerste gezicht. Dat Explorer 8 sneller is lijkt wel te kloppen in ieder geval.
Vooral de Web Slices intrigeerden me. Dat zijn een soort verrijkte RSS feeds, waarbij je een stukje webpagina aan je werkbalk toevoegt. Ik heb ergens gelezen dat het ook mogelijk is zo'n slide ook aan je weblog toe te voegen.

Zo werkt het:


Aangezien er nog niet overdreven veel websites zijn die webslices aanbieden valt er nog niet veel te experimenteren, maar ik heb er twee uitgeprobeerd. Jammer dat de werkbalk Favorieten en de Koppelingen samengevoegd zijn in IE8 - ik had veel snelkoppelingen in die koppelingenbalk. Die balk is nu te klein geworden, zodat een deel van mijn veelgebruikte opties alleen nog maar te vinden is als ik de pijltjes aan het eind van de balk aanklik. Oplossing: alleen de pictogrammen tonen, zonder tekst. Betere oplossing: nog even geen web slices gebruiken. Ik zou deze slices liever aan Netvibes toevoegen, maar voorzover ik kan nagaan werkt dat niet.


Accelerators dan. Dit zijn een soort snelkoppelingen en je kunt ze hier uitkiezen. Ik heb Blogger, Send with Gmail en Zoek definitie op Encyclo toegevoegd. Eerst kon ik ze nergens terugvinden, maar als je ergens op een webpagina rechtsklikt zitten ze in het menuutje. Alleen de standaarditems zijn direct zichtbaar, de rest zit verstopt onder 'Alle accelerators'. Als je rechtsklikt op een link kun je deze bijvoorbeeld met Send with Gmail rechtstreeks versturen, net zoals dat met Outlook (Express) al kon. Rechtsklikken en kiezen voor Blogger geeft een nieuw blogbericht waarin de link of de tekst al opgenomen is. Een filmpje over accelerators en andere nieuwe mogelijkheden van IE 8 vind je hier.
Overigens, als je je computer automatisch laat updaten krijg je internet explorer 8 vanzelf binnen deze week.

Verstoppertje


Klik op het plaatje. Hoewel je de puzzel ook kunt invoegen, net als een youtube filmpje, heb ik er maar een link van gemaakt. Anders krijg je hier een zwart vlak totdat hij geladen is. Hier zijn nog meer zoekplaatjes te vinden. Soms zijn de voorwerpen niet goed aan te klikken, hoewel je duidelijk ziet dat er iets moet zitten... O, wacht even. Je kunt alleen de dingen aanklikken die rechts genoemd worden.

Onderhoudsbeurt

Net als de auto heeft ook de pc geregeld een onderhoudsbeurt nodig. Vanmorgen (het regende toch..) heb ik de nieuwste versie van de AVG virusscanner binnengehaald en geïnstalleerd en vervolgens Internet Explorer 8. Deze laatste voornamelijk vanwege de nieuwe functies die ik wel eens wilde bekijken. Hierover straks meer, ik moet ze eerst uitproberen. Afgelopen week ben ik ook overgestapt op een andere firewall, want de nieuwe versie van ZoneAlarm beviel niet. Als ik helemáál goed bezig wil zijn gooi ik een keer een heel stel nauwelijks gebruikte programma's van mijn computer, hij slibt langzamerhand dicht. Er zijn zoveel leuke en handige gratis programmaatjes te vinden dat het overzicht wel eens zoek raakt. De meeste probeer je een keertje en vervolgens staan ze ergens in een hoekje te verstoffen.

vrijdag 27 maart 2009

Woordjesleren 2.0


Wie wil er nog gauw zijn talenkennis bijspijkeren voor de vakantie? Froukje kwam met een leuke website om woordjes te leren: Internetpolyglot. Met plaatjes, geluid (de uitspraak van de woorden) en spelletjes, en nu eens niet alleen vanuit het Engels.
Wat hieraan is 2.0? In ieder geval het feit dat iedereen lessen kan bijdragen. Zo groeit de voorraad taallesjes gestaag. Je kunt ook widgets samenstellen en zo een woordenspelletje op je blog of Google startpagina zetten, zodat je niet vergeet te oefenen...

woensdag 25 maart 2009

Kennis gedeeld

We blijven in 2.0 sferen: vanochtend hebben we (o.a. Simone, Ingrid, Yteke en Wilma) het Kennisdagdeel over Web 2.0 bijgewoond.
Spreker Lykle de Vries van De Ondernemers plaatste voor ons de onderdelen van de 23dingen cursus in de juiste context.

Hoezo 2.0?

Web 2.0 verhoudt zich tot web 1.0 als een marktkraam tot een etalage. Het internet is de marktplaats. Wat doe je in een marktkraam? Je praat èn luistert, je gaat in gesprek met je klanten. De wereld communiceert op een andere manier dan voorheen.
Iedereen kan informatie en meningen op internet plaatsen, zo heeft iedereen invloed. Ondertussen worden we wel overspoeld door een overvloed aan informatie. Die is beheersbaar dankzij RSS, tagging, social bookmarking en dat soort inmiddels bekende zaken.

Onze klanten willen niet beschouwd worden als leden van een doelgroep. Ze willen dat er ook naar hen geluisterd wordt. Kijk maar eens naar dit filmpje:




Iedereen is met iedereen in gesprek. Met onze 23dingen krijgen we enkele handvaten om hier ook een rol in te spelen.

Jan de Wit van Bibliotheekservice Fryslân houdt zich bezig met de ontwikkeling van onze website. Die vindt hij overigens niet echt 2.0. Ga allereerst uit van wat een klant van de site verwacht: een catalogus, verlengen, informatie vinden. Een goede structuur is de basis, de eventueel toe te voegen flashmodules zijn aardige extra's.
De ledensite moet worden beschouwd als een mislukking, hier zitten onze klanten niet op te wachten. De extra mogelijkheden kunnen beter geïntegreerd worden in bicat / aquabrowser / MyDiscoveries. Bicat werkt trouwens ook aan de weg op 2.0 gebied, met Bicat Wise.

Lyckle de Vries op Twitter: (via zijn weblog): "Leuke respons bij bibliotheekservice fryslan op mijn nieuwste web2.0 preso".

dinsdag 24 maart 2009

Een vliegende kraai vindt altijd wat

Naar aanleiding van een interessant artikel in NRC next genaamd Mag het een zuinig lampje minder zijn? Energiezuinige producten besparen nauwelijks energie als ze steeds groter en sneller worden zocht ik op internet naar de online versie ervan (om het te bewaren - het origineel bevat koffie- of theevlekken en scannen is sowieso meer werk dan opzoeken en opslaan..)


Het complete artikel ben ik nog niet tegengekomen (nu wel - 14 april), wel de website opgericht door de schrijver ervan: Kris de Decker. Gelukkig: ook een RSS feed beschikbaar. Deze heeft een plekje gevonden in mijn Netvibescollectie, die inmiddels 11 tabjes bevat. Deze Kris de Decker schrijft over techniek, en aangezien ik tamelijk a-technisch ben is het een prestatie om dan door mij toegevoegd te worden aan Netvibes. Hij schrijft artikelen als "Waarom de elektrische auto geen toekomst heeft". Ik hou van mensen die niet kritiekloos achter elke hype aanlopen en dat ook nog goed kunnen onderbouwen.

(tekening van Milo, hiervandaan)


In ieder geval, tijdens het zoeken naar genoemde artikel stuitte ik op het weblog van de tekenaar die de bijbehorende illustratie gemaakt heeft, Milo. Ook heel leuk, heeft ook een weblog, gaat ook naar Netvibes. Hij vertelt iets over zijn manier van werken en in het voorbijgaan meteen over de aktuele onderwerpen en bladen waarvoor hij zijn tekeningen maakt. Zo heeft hij iets gedaan aan het Darwinjaar en daar zet hij daar wat eigen gedachten en links bij. Zoals een link naar deze (helaas niet in te sluiten) clip van Fatboy Slim.


Terug naar Kris de Decker. Wat vinden jullie van dit artikel dat ons eigen vak betreft?

Zo werkt het met lezen: je komt steeds meer interessante dingen tegen waar je vervolgens weer meer over wilt weten. Het leven is gewoon te kort (en dan moet je ook nog een groot deel van de tijd naar je werk..).

zondag 22 maart 2009

#20 Muziek online

'k Heb een tijdje Pandora gebruikt, maar die doet het niet meer in Europa. Dat werkte ongeveer net als Last.fm. Een tijdje geleden heb ik me aangemeld bij Deezer. Je kunt afspeellijsten maken en deze zijn op je blog of in Netvibes te plaatsen. Deezer is Frans van origine, heeft volgens mij minder muziek beschikbaar dan Last.fm en schijnt nog wat last te hebben van kinderziektes. Maar goed, het is vergelijkbaar met Last.fm, dus ik hou het eerst maar bij één inschrijving. De afspeellijst zit (voorlopig even) in de rechterkolom van m'n blog.

Op de site van Computer!Totaal staat een vergelijkend overzicht van verschillende muziekdiensten.
Kluun heeft een leuk stukje over Last.fm geschreven.

Hoe ging dat vroeger? Je had een radio-cassetterecorder en als er een leuk nummer op de radio voorbijkwam drukte je gauw op 'record' en 'play'. Meestal miste je dan het begin en
eind van het liedje, want daar werd doorheen gepraat. Nu kan dat nog steeds, er zijn heel handige programmaatjes om muziek van internet op te nemen, zoals bijvoorbeeld de gratis
(Duitse) No23 recorder. Van praten heb je geen last, maar je moet wel op het goede moment op de opname- en stopknop drukken.

Mooie toepassing van onze zuiderburen: aanbevelingen van Last.fm opnemen in de catalogus van de bibliotheek, met een link naar de beschikbaarheid in de collectie. Dat moet in Nederland toch ook te regelen zijn?

Schatzoeken in Google Books

Dit is een afbeelding uit: Nederlandsch bloemwerk
Door Bloemwerk, Gezelschap Geleerden
Gepubliceerd door T.B. Elwe, 1794


Google is een partnerschap aangegaan met beroemde bibliotheken over de hele wereld om hun collecties op te nemen in Zoeken naar boeken met Google. Voor boeken in het Bibliotheekproject waarop geen auteursrecht meer berust, kun je het volledige boek lezen en downloaden. Dat zijn er op dit moment zo'n zeven miljoen. Bij andere boeken worden een aantal voorbeeldpagina's of fragmenten getoond en links naar bibliotheken en boekwinkels waar het boek verkrijgbaar is.

Aangezien vooral oude boeken dus volledig gedigitaliseerd en zichtbaar zijn is Google Books vooral een paradijs voor geïnteresseerden in geschiedenis. Een zoektocht naar mijn geboortedorp Schagerbrug levert vooral fragmenten van boeken op, maar ook enkele volledige uitgaven, zoals: Twenty-five years in the Rifle Brigade door William Surtees, quartermaster.
In het begin van zijn boek neemt William deel aan de Engels-Russische inval in het jaar 1799 en op blz 8 en 9 is zijn regiment in Schagen-Bruck.
Related Posts with Thumbnails