Pagina's

zondag 16 augustus 2009

Web 2.0: niet zonder gevaren..

Verslaving is niet het enige gevaar van sociale media als weblogs, Facebook en Twitter. Als je niet oppast vlieg je de laan uit dankzij een onhandige actie op een van deze platforms. Het aantal officiële waarschuwingen, schorsingen of ontslagen als gevolg van het misdragen van een werknemer op een sociaal netwerk is het afgelopen jaar verdubbeld, zo staat op de site van Dutchcowgirls. "De stijging in het aantal berispingen of ontslagen heeft meerdere oorzaken. Ten eerste wordt het gebruik van social media tools steeds meer common case en zit een "ongelukje" voor werknemers in een klein hoekje. Het is voor de werknemer dus van belang altijd na te denken voor je iets werkgerelateerd vermeldt op je Hyves, Twitter of Facebook. Daarnaast beginnen steeds meer werkgevers de kracht én de gevaren te ontdekken van social media. Gesteund door een serie met nieuwe applicaties en gereedschappen zijn zij niet alleen scherp op wat de klant zegt, maar zien zij ook sneller die klagende werknemer verschijnen."

Enkele afschrikwekkende voorbeelden.
Een meisje van zestien is ontslagen, omdat ze tijdens de werkuren op Facebook geschreven had dat ze zich verveelde (link)
Een Britse magistraat nam ontslag nadat hij details van rechtszaken op Twitter gezet had, om de daders extra te straffen (hoeveel tweets heb je nodig voor één zaak?). Lees hier de details.

Gelukkig zijn er ook tips om ontslag via Facebook te voorkomen. Ze zijn vast en zeker ook van toepassing op Hyves, Twitter enzovoorts.

Denk nu niet dat je goed zit als je géén sociale media gebruikt. Er is al eens een werknemer ontslagen omdat hij Facebook NIET gebruikte. "Wat moet ik op Facebook? Ik heb daar niks te vertellen. Mensen vergeten dat er nog een leven buiten is". De baas: "Het gaat niet zozeer om Facebook an sich. We zijn een modern communicatiebedrijf en moeten onze klanten alle gangbare communicatiemiddelen aanbieden die voor handen zijn. Facebook hoort daarbij, of je het leuk vindt of niet. Het minste wat we van onze werknemers kunnen verwachten, is dat ze open staan voor die nieuwe technologieën. Wie zich er tegen verzet, zit hier niet op zijn plaats." (Bron: Slechtnieuws.be)

Dus, mede-23dingen-cursisten die nauwelijks meer iets doen met hun weblog en allerlei accounts: pas maar op. Voor je het weet sta je op straat wegens werkweigering. Medecursisten die wèl iets doen met hun enzovoorts: pas ook maar op. Voor je het weet sta je op straat wegens je uitlatingen. Hadden we dat geweten voor we aan de cursus begonnen... ;-)
Related Posts with Thumbnails