Pagina's

zondag 21 november 2010

E-reader vs. iPad

Komende week start de Week van de Mediawijsheid, en raad eens wie er in het projectgroepje zit? Behalve dat ik in die Week op gezette tijden in een felroze T-shirt-met-opdruk door de bieb mag lopen heeft dit nòg een voordeel: de leden van het groepje konden de voor deze gelegenheid aangeschafte iPad een dagje mee naar huis nemen om uit te proberen.

Nu dacht ik in mijn overmoed dat ik inmiddels enigszins mediawijs geworden was, dankzij de 23dingen-cursus, m'n weblog, een Hyves- en Facebookaccount (dat ik daar niet erg ijverig mee werk hindert niet, toch?) en zo nog wat dingetjes.

Vol vertrouwen wurmde ik dus de iPad uit de doos. Toen bleek meteen al dat ik het ware iGevoel nog niet heb: ik kon hem met geen mogelijkheid aan de praat krijgen. Hij moest 'ontgrendeld' worden. Het knopje aan de zijkant kon ik vinden, en op het scherm verscheen een pijltje. Pas na een Helpmij!mailtje naar mediawijzere Wiesje werd duidelijk dat je in de richting van de pijl over het scherm moest vegen. Toen was de rest redelijk duidelijk, want op dat moment kon ik bij de ingebouwde gebruiksaanwijzing komen.

Na een avondje spelen kan ik natuurlijk geen gefundeerd oordeel geven, maar ik weet nu wel dat ik nog niet naar de winkel ren om een iPad aan te schaffen. Het is een hele uitgave voor een apparaat dat vervolgens nog gevuld moet worden met allerlei apps, die voor een deel niet gratis zijn. Bovendien word ik een beetje opstandig als een ander (Apple) precies bepaalt wat ik wel en niet met een apparaat mag doen. Verder sluit ik mij volledig bij Robert aan.

Afbeelding afkomstig van ereaderclub.nl


En heb je geen e-reader meer nodig als je een iPad hebt? Een iPad is logger en zwaarder dan de gemiddelde e-reader en omdat er geen gebruik wordt gemaakt van e-ink leest het scherm minder prettig. Bovendien gebruikt een e-reader veel minder stroom; die van mij is nu twee maal opgeladen en er zijn een stuk of 12 boeken op gelezen. Het grootste nadeel van het lezen op een iPad is volgens mij dat je ondertussen iedere keer in de verleiding komt om even je mail te checken of een spelletje te gaan doen. Een e-reader leidt niet af, je kunt er voornamelijk alleen maar op lezen.

Maar wie niet al te vaak een e-book leest en wèl een iPad heeft hoeft er natuurlijk niet een losse e-reader bij aan te schaffen. Bovendien zijn boeken met afbeeldingen veel mooier op een iPad te bekijken, evenals boeken die opgeleukt zijn met links, filmpjes en geluid.

Related Posts with Thumbnails