Pagina's

woensdag 26 augustus 2009

Yes, we Canon!





Op m'n lijst met zomervakantieklussen stond: negatievenscanner uitzoeken en bestellen. Omdat we niet op vakantie zijn geweest weerhield niets mij van het afwerken van vele achterstallige klussen en klusjes, en zo kwam er een Canon CanoScan LiDE 700F in huis.

Nu stond op mijn waslijst ook: beginnen met negatieven scannen. Maar helaas, zover ben ik nog niet. Daarvoor is (naast een regenachtige dag) enige moed nodig, want aan het scannen van negatieven komen hulpstukken te pas en een handleiding. Met foto's ben ik wel aan de gang geweest, want mijn moeder wilde voor haar verjaardag graag een uitvergrote foto van haar ouders in een lijstje hebben. Zodoende heb ik meteen het hele fotoalbum gescand, en ook een doosje met kleine fotootjes uit de jaren 1941 - 1943. Dat ging gesmeerd. Je kunt een heel stel van die fotootjes op de glasplaat leggen en binnen 20 seconden is het apparaat er mee klaar en zijn ze allemaal afzonderlijk opgeslagen. Die kleine foto's waren een beetje kromgetrokken, zodat je ze niet netjes op de glasplaat kunt leggen, maar daar heeft onze Canon geen problemen mee, hij zet alles keurig recht. Wat een verschil met het vorige apparaat!

Hierboven zijn een paar voorbeelden, alle drie gesitueerd in Schagerbrug, de bovenste twee genomen in 1941, de onderste in 1943. De originelen zijn ongeveer 6 bij 9 cm, dus erg klein. Zo op het scherm zie je veel meer details dan op de foto, zelfs met leesbril.Nu de negatieven nog...
Related Posts with Thumbnails