Pagina's

vrijdag 12 juni 2009

donderdag 11 juni 2009

Tetris 25 jaar

Google past zijn logo regelmatig aan aan feestdagen en actualiteiten; dat noemen ze daar Doodles. Een overzicht staat hier op de Websonic website, samen met een leuk filmpje waarin je kunt zien hoe zo'n Doodle tot stand komt.

Dit hiernaast was een Google Doodle in Tetrisvorm, ter ere van het 25 jarig bestaan van dit spel. Eerlijk gezegd had ik er geen Google in herkend als het er niet bijstond.
Wie heeft niet ooit een spelletje Tetris gespeeld? Tetris heeft veel verschijningsvormen, maar het principe is: blokjes stapelen en daardoor laten verdwijnen. Je bent 'af' als het speelveld vol raakt. Eén van de eerste computerspelletjes waar ik een tijdje aan verslaafd was, heette TetrisC (=Classic). Dat was een DOS spelletje uit 1992. Na de tijd ben ik nooit een betere Tetrisversie tegengekomen. Leuk muziekje en het reageerde lekker snel op het toetsenbord.Ik heb een plaatje gevonden en een downloadlink.

Voor de gelegenheid heb ik hem even geprobeerd en het werkt nog prima, maar de muziek krijg ik niet aan de praat. Het allereerste Tetrisspelletje is ook nog steeds te vinden op internet, maar dat ziet er niet uit.


In 1998 mochten we via de PC-privé regeling een computer kopen. Een deel van de aankoopprijs was terug te verdienen door thuis het Digitale Rijbewijs te halen. Op een aantal diskettes stonden lessen Word, Excel en Powerpoint. Op één van die diskettes stond een klein verdwaald spelletje genaamd Kolumz. Dit was Tetris in zijn allersimpelste vorm en het spelletje is slechts 21 kilobyte klein. Toch is het nog steeds leuk om even tussendoor (onder het telefoneren bijvoorbeeld) te spelen. De scores worden niet bewaard, dus als je jezelf wilt overtreffen moet je onthouden hoever je bent gekomen.
Voor de liefhebber: hier is ie. Installeren is niet nodig, gewoon in je spelletjesmap parkeren (of op je bureaublad..).

Tetris was laatst in het nieuws: het kan een rol spelen bij de verwerking van traumatische beelden. Als je direct nadat je iets heel akeligs gezien hebt een tijdlang Tetris speelt, krijgen de herinneringen minder kans om te blijven hangen. Hier kun je erover lezen.

woensdag 10 juni 2009

Als een haas?


Deze haas heeft het begrepen: een rustdag zo nu en dan doet wonderen.
Related Posts with Thumbnails