Pagina's

vrijdag 10 juni 2011

Creatief met leeswerk

Een tijdje geleden maakte ik reclame voor Readability, dat het lezen van teksten op het scherm een stuk plezieriger maakt. Sinds het schrijven van dat bericht is Readability wat commerciëler geworden. De gratis bookmarklet bestaat nog steeds en werkt nog naar behoren, hoewel wat trager dan voorheen. Maar Readability bevat nu ook een 'read later' optie en die kost $ 5,- per maand (ik vraag me altijd af hoeveel mensen dat ervoor over hebben).
 
Nergens voor nodig, meld je gewoon aan voor Instapaper. Ook Instapaper werkt met een bookmarklet, oftewel een knop in je favorietenbalk. Instapaper bewaart de artikelen die je graag wilt lezen, maar waar je op dit moment even geen tijd voor hebt - bijvoorbeeld omdat je geacht wordt te werken. Er zijn meer van dit soort diensten, maar wat opviel bij Instapaper was de mogelijkheid om van de opgeslagen artikelen een e-book te maken, dat naar iPad, e-reader of ander apparaat over te hevelen is. Alleen de nieuwste 20 artikelen worden gebruikt, dus het is zaak geregeld een boekje te maken.

Dit gaf aanleiding tot een knutselactie, met de korte verhalen van blog Het Pennetje - die ik graag wil lezen, maar niet allemaal van het computerscherm  - als proefkonijnen. Elk verhaal heb ik met Readability netjes op het scherm gezet en daarna met een druk op de Instapaperknop in de leeslijst gezet. Na 20 verhalen heb ik de leeslijst geopend, de titels gefatsoeneerd en bij Download gekozen voor ePub.  Aangezien er tot nu toe 50 verhalen zijn verschenen leverde dat  drie e-boekjes op.


Hier kun je het prima bij laten; de e-books zijn nu in alle rust te bekijken op iPad of e-reader. Maar ondanks Readabililty bevatte de tekst nog storende elementen en overbodige stukjes tekst en links. Een googlespeurtochtje naar een (eenvoudig en gratis) programma om ePubs te bewerken bracht me bij Sigil. Dat is een heerlijk simpel programma dat geen kennis van html vereist, en het verwijderen van stukken tekst is hiermee zo gepiept.

Ondertussen verscheen op de site van ComputerTotaal een uitgebreide handleiding voor het maken van ePubs met behulp van datzelfde Sigil. Handig! Wie een lang artikel, een verhaal of een (zelfgeschreven) boek als e-book wil bewaren of uitgeven kan hier zijn voordeel mee doen.

Voor de liefhebber zijn hier de drie verhalenbundels van Het Pennetje te downloaden in ePub-formaat: deel 1, deel 2, deel 3 (geen bezwaar, @hetpennetje?) Ze staan inmiddels op de e-reader en gaan in het Pinksterweekend fijn mee naar een plekje zonder internet.
Related Posts with Thumbnails