Pagina's

maandag 2 februari 2009

Nog even terug naar dingetje 8


De mooie tijdschriftomslagen van de collega's waren inspirerend. Best veel werk overigens, als je iets wilt veranderen moet je helemaal opnieuw beginnen.

#10 Heerlijk bookmarken met Delicious

Een uur per 'ding'? Alleen al het lees- en kijkwerk kost een uur..

OK, oefening 1 (lees- en kijkwerk), 2 (rondkijken op het Deliciousaccount van 23dingen) en 3 zijn gelukt.
Natúúrlijk heb ik meteen een eigen account aangemaakt en de nodige knoppen aan Internet Explorer toegevoegd. Thuis heb ik een aantal favorieten voor persoonlijk gebruik, niet zo relevant voor de collega's (vakantiehuisjes in Duitsland, paddenstoelenplaatjes, tuiniersites, wallpapers..), maar wel geschikt als oefenmateriaal. Er zijn altijd dubbele exemplaren, links die niet meer werken, links die je nooit meer gebruikt enzovoorts. Het kan dus geen kwaad daar eens mee aan de gang te gaan en meteen te kijken hoe dat gaat met tags toevoegen. Daar gaat de bibliotheekopleiding je parten spelen: wij bibliothecarissen hebben de neiging verantwoorde trefwoorden toe te kennen, en in ieder geval in meervoudsvorm. Maar als je sites gaat toevoegen aan Delicious zie je de tags die anderen verzonnen hebben en de verleiding is groot om die gewoon over te nemen. Dan zit je al gauw in de Engelstalige termen en na een tijdje ga je twijfelen over de tags die je gekozen hebt. Ik ben nog wel even zoet met het links toevoegen. Je kunt in 1x al je links importeren (mislukte bij mij de eerste keer), maar dan moet je toch achteraf alles nog gaan taggen, dus laat maar zitten.

De volgende stap is natuurlijk: met z'n allen (per bieb of per cluster? Of in groter verband?) een Deliciousaccount beheren op dezelfde manier als dat van 23dingen. Vol met geschikte links die te gebruiken zijn bij inlichtingenwerk en aladinvragen. In de bieb heb ik een verzameling van zo'n 2000 links (ruwe schatting). Zo'n verzameling kun je gemakkelijk exporteren en je krijgt dan een lijst met aanklikbare links. Die kun je met zijn allen gebruiken en daartoe hebben ze ook wel op de centrale schijf in de bieb gestaan. Geen idee of iemand er ooit iets mee deed. Het nadeel was natuurlijk dat niemand er links aan toe kon voegen en dat kan wèl heel gemakkelijk met Delicious.
O ja, mijn account vind je door /aknol achter delicious.com te zetten. Ik ben nog niet verder gekomen dan de links uit de mapjes Adressen en routeplanners en Afbeeldingen, dus verwacht er niet te veel van.
En zo heb ik geloof ik al een heel stuk van de opdracht voltooid. Met opdracht 7 - verken het netwerk van 23dingen - ben ik gauw weer gestopt: ik kwam te veel leuke links tegen..
Related Posts with Thumbnails