Pagina's

zondag 19 februari 2012

Pinterest(ing)

Al een hele tijd staat op m'n pc een voorraad links naar pagina's met boekenkunst. Dat zijn knip- of snijwerkjes die met engelengeduld en een flinke dosis handigheid en creativiteit gemaakt zijn van (hopelijk) overbodige boeken. Het idee was er ooit een blogbericht aan te gaan wijden, maar de voorraad groeide en het tegenop zien dus ook. Inmiddels is er een prima oplossing voor die verzameling: Pinterest.

Pinterest bestaat vast al een tijdje, maar een paar weken geleden kwam het ineens heel vaak voorbijtwitteren. Vervolgens verschenen er in allerlei nieuwbrieven en op weblogs artikelen over hoe geweldig het is, hoe beroerd het is, hoe je het kunt gebruiken voor je bedrijf of instelling en hoe het copyright schendt of stiekem geld verdient. Kortom, Pinterest leeft en het schijnt zelfs een van de snelst groeiende sociale websites te zijn.

De naam Pinterest zal een samenvoeging zijn van pinnen en interesting, en dat is precies wat de bedoeling ervan is: een online prikbord voor interessante plaatjes, en dus ook van links naar de bijbehorende sites. Ideaal voor mensen die houden van verzamelen en rubriceren, dus in elk geval (ook) voor biebmensen zoals ik en helemaal als die visueel zijn ingesteld.
Veel onderwerpen waarover men pint hebben te maken met interieur, mode, reizen, natuur, gadgets, fotografie, handwerken en tuinieren. Pinterest schijnt typisch iets voor vrouwen te zijn, maar er zijn wel degelijk echt 'mannelijke' pinboards te vinden over - ik noem maar iets rolbevestigends - gadgets, auto's of sport.


In elk geval, ik heb een account aangevraagd - tot nu toe heb je een uitnodiging nodig, dus er gaat een dag of twee overheen voor je aan de gang kunt - en mijn links ondergebracht in een pinboard genaamd Boekenkunst. Pinnen van plaatjes gaat gemakkelijk. Je maakt een bookmarklet aan in je favorietenbalk en als je iets bruikbaars tegenkomt klik je op de 'pin it' knop. Staan er meerdere plaatjes en/of filmpjes (filmpjes kun je ook pinnen!) op een pagina, dan kun je kiezen welke je wilt gebruiken. In het invulschermpje geef je aan in welk board de pin moet komen en er kan een korte toelichting bij. Heb je van tevoren tekst geselecteerd, bijvoorbeeld de naam van de kunstenaar, dan verschijnt die tekst al automatisch in het invulvakje.
Het snelst gaat het vullen van een board door middel van het 'herpinnen' van pins van anderen. Je vindt ze via het zoekvakje in Pinterest. Op die manier ben je natuurlijk wel aan het herkauwen, maar het is een goede manier om veel verrassende links en afbeeldingen te ontdekken.

Uiteraard is Pinterest heel sociaal. Het is mogelijk met meerdere mensen aan een board te werken (zoals deze: De ideale bibliotheek) en je kunt andere pinners of boards volgen. Pins kun je 'liken' of 'repinnen' en doorgeven via Twitter of Facebook. Van elke activiteit komt er een melding in je mailbox, dus die kan behoorlijk overstromen als je actief bent. Vooral als je net begint te pinnen stromen de meldingen binnen; waarschijnlijk ben je een tijdje zichtbaar op de homepage van Pinterest, zodat het repins en likes regent. Dat wordt vanzelf wat minder, maar vind je het vervelend om overspoeld te worden door Pinterestmails, dan is dat via de instellingen in te dammen.

Pinterest wordt ontdekt door het bedrijfsleven, dat een mogelijkheid ziet om produkten te promoten, maar ook musea en bibliotheken zien er wel wat in. Bibliotheek Enschede bijvoorbeeld is al begonnen. En terecht, er zijn leuke toepassingen te verzinnen, vooral ook voor culturele instellingen. Voorlopig ben ik zelf wel zoet met bibliotheek- en boekendingen, hoewel het daar vast niet mee ophoudt. 

Boekenkunst

Verder lezen:


Hoe werkt het? (in het Engels)



Related Posts with Thumbnails