Pagina's

woensdag 23 maart 2011

ABC van Aaf

Krantenlezen is voor mij grotendeels een noodzakelijk kwaad. Je wilt een beetje op de hoogte blijven, maar vrolijk word je er niet van. Columnschrijvers maken het nog enigszins goed, doordat ze vaak de spijker op de kop slaan als ze de eigenaardigheden van onze hedendaagse samenleving met humor en zelfspot aan de orde stellen.

Iedereen die graag columns leest kent Aaf Brandt Corstius. Aaf is erfelijk belast wat schrijven betreft: haar vader is Hugo Brandt Corstius en broer Jelle schrijft reisverhalen. Aaf schreef eerst voor nrc.next, maar toen ze eenmaal een gezinnetje gesticht had vond ze zichzelf te volwassen worden voor de jonge doelgroep van die krant. Ik zou (theoretisch dan) al oma kunnen zijn en ik lees nog steeds met plezier de next, maar dat zegt misschien meer over mij dan over Aaf. Nu staan haar columns in de Volkskrant, en omdat ik er niet over peins om dagelijks drie kranten te lezen kan ik Aaf alleen nog maar online lezen, 1x per week in plaats van elke dag. Haar plekje in de nrc.next is ingenomen door Renske de Greef en die schrijft ook heel plezierig.

Het lezen van stukken tekst op het beeldscherm is geen pretje en ik loop hopeloos achter met columnlezen. Vandaar dat ik een keer een poging heb gedaan een aantal online beschikbare columns van Aaf om te zetten in een e-book. Dat was een heel gedoe. Een lap tekst in bijvoorbeeld pdf-formaat is heel gemakkelijk in een e-book te veranderen met behulp van het handige (maar niet altijd simpel te doorgronden) programma Calibre, maar iedereen weet hoe ingewikkeld het kan zijn om van een rommelige internetpagina een opgeruimd stuk tekst te maken, met alleen datgene erop wat je echt wilt lezen. Na opschonen met Readability en afdrukken als pdf'je moesten al die losse hoofdstukjes één epub bestand worden. De tijd die dit alles kostte had ik ook kunnen besteden aan het lezen van de columns, maar het was eigenlijk vooral bedoeld als een oefening 'Hoe maak ik mijn eigen e-book'.

Goed, het is uiteindelijk gelukt, maar alle aanhalingstekens veranderden in gekke symbooltjes, dus het zag er niet uit. Ik ga het eindproduct dus niet als download aanbieden. Bovendien overtreed je voor je het weet allerlei auteursrechtregels. Het e-book heeft toch nog dienst gedaan: als afleiding op de achterbank van de auto in een lange file tussen Hamburg en Bremen.

Gelukkig worden columns soms uitgegeven als papieren boek.

De nieuwste bundel van Aaf heet ABC van het moderne leven. Die titel moest er natuurlijk een keer van komen met zo'n naam. Uiteraard staan de columns alfabetisch in dit boek, van Aandacht voor respect tot Zelfgoogelen. Tussenin staan stukjes met titels als Damschreeuwer, Facebookouders, Hema-hormoon, Opruimgoeroe, Sportschoolblik en Taalklikkers. Het is een keuze uit de columns die verschenen in de NRC Handelsblad, nrc.next, de Volkskrant en VT Wonen, tussen maart 2006 en december 2010.

Het lijkt zo eenvoudig, zo'n stukje schrijven. Maar je hoeft zelf geen columnschrijver te zijn om te weten dat schijn bedriegt. Elke dag een onderwerp vinden, erop kauwen, een bondig stukje van vastomlijnde omvang produceren met liefst een paar leuke vondsten, wat zelfspot en een clou - ik geef het je te doen.

Nu eens zien of Aaf dit blogberichtje tegenkomt bij het zelfgoogelen....

[in gewijzigde vorm is dit bericht ook verschenen op Suderblog]
Related Posts with Thumbnails