Pagina's

zondag 2 mei 2010

En nu de praktijk

"Je moet hem even uitproberen, want als je vragen krijgt moet je weten hoe hij werkt". Dat klonk me als muziek in de oren en zodoende kwam ik donderdagavond met een e-reader onder de arm uit het werk, met een mooi lang weekend voor de boeg om ermee vertrouwd te raken.


De twee e-readers die de bieb gaat uitlenen aan leners die er graag mee willen kennismaken zijn al wat ouder en waren destijds behoorlijk prijzig. Iliads zijn het en er staan al enkele voorbeeldboeken op.

Voordat het apparaat gebruikt kon worden moest hij minimaal 3 uren aan de stroom. De rest van het weekend kon hij daar ruimschoots mee toe. In de doos zitten behalve de reader twee snoertjes (een voor het stopcontact en eentje voor de verbinding met de computer) en een verkorte handleiding. Altijd handig, want de uitgebreide handleiding zat in de e-reader zelf en die kun je dus pas lezen als je weet hoe je het ding aan moet zetten. Er zijn een paar knoppen, waarvan de werking gauw duidelijk wordt. Het touchscreen kan bediend worden met een pennetje dat handig verstopt zit in de reader en dat je zomaar kwijt zou kunnen raken als je niet oplet.

Het leeswerk dat alvast opgeslagen is in de reader kon mij niet bijzonder boeien. Sherlock Holmes, een verzameling korte intro's van boeken die je moeten aansporen het boek zelf aan te schaffen, een oude NRC - dat soort zaken. Nu zijn e-books tamelijk prijzig en ik ga mijn werkgever niet sponsoren door er een paar aan te schaffen, maar gelukkig zijn er rechtenvrije boeken op internet te vinden die gratis gedownload kunnen worden. Een heel geschikte site daarvoor is Manybooks.net. Hoewel de Engelstalige boeken de overhand hebben vind je er boeken in allerlei talen, en, wat een groot voordeel is, in allerlei bestandsformaten. Dat is geen overbodige luxe, want niet elke e-reader slikt elk formaat e-book. Deze niet al te moderne Iliad-reader kan bijvoorbeeld geen ePub-bestanden aan. Pdf kan wel, maar dat past zich niet aan het schermformaat aan, zodat de lettertjes veel te klein zijn. Je kunt de tekst wel vergroten, maar dan zie je maar een stukje van de bladzij, heel onhandig. Gelukkig lukte het wel met Mobipocket-bestanden.

Er staan nu een aantal extra titels op de e-reader, zoals een paar detectives, een Jane Austen, Jules Verne. Het overzetten van computer naar de Iliad werkt heel simpel met het usb-kabeltje; de reader wordt door Windows probleemloos herkend als externe schijf. De e-reader bevat nu zo'n 16 boeken en die nemen ongeveer 20 MB schijfruimte in beslag. In totaal is er 128 MB beschikbaar. Niet veel, maar als ik snel reken passen daar toch nog zo'n 100 boeken in. Waarschijnlijk meer, want er staan ook andere bestanden op de e-reader, zoals de handleiding.
Dat het scherm plezierig leest hoef ik niet te vermelden, dat is inmiddels algemeen bekend. Dat het laden van een nieuwe bladzijd heel even duurt is ook bekend, maar het stoorde me veel minder dan ik had verwacht.

Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van e-readers en e-books me vanaf het begin af aan interesseren had ik tot nu nog niet van nabij kennisgemaakt met het fenomeen. Eén boek, een Engelstalige detective, heb ik dit weekend uitgelezen en ik moet zeggen: het bevalt prima. Van tevoren had ik zo mijn twijfels. De leeservaring is niet minder dan bij een papieren boek wat mij betreft, en je kunt met één hand het apparaatje vasthouden en pagina's 'omslaan'. Tijdens het ontbijt (in m'n eentje hoor, dus ik zat niet ongezellig te wezen) kon hij mooi schuin tegen het müslipak staan en met een duim- of vingerbeweging kon ik naar de volgende bladzij. Boeken blijven vaak niet netjes open liggen.

Dus nu weet ik het zeker: ik wil een e-reader. De bieb leent nog geen e-books uit en dat kan ook nog wel even duren (technische hobbels en rechtenkwesties), maar er is genoeg gratis en goedkoop materiaal te vinden op internet.

(Deze tekst is ook - in aangepast vorm - geplaatst op Suderblog, het weblog van bibliotheken Súd Fryslân)
Related Posts with Thumbnails