Pagina's

dinsdag 3 november 2009

Helden, heldinnen en een bibliothecaresse

Afgelopen zaterdag liep collega Simone glunderend door de bibliotheek, nog net niet naast haar schoenen.

Oorzaak?

Vrijdags was ze naar een boekpresentatie geweest, en wel van het nieuwe boek van Janny van der Molen: "Helden! Mensen die de wereld mooier maakten". De helden en heldinnen uit dat boek zijn onder andere Martin Luther King, Gandhi, Florence Nightingale, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Aletta Jacobs en Anne Frank. Over deze mensen wordt verteld door de ogen van een kind.

Nu merken wij het in de bibliotheek vrij snel als Janny met een nieuw boek begonnen is. Aan de hand van de aanvragen die ze indient proberen Simone en ik dan te raden wat het onderwerp deze keer is. In het geval van dit boek viel het niet mee. Wat heeft een boek over Florence Nightingale gemeen met een dvd over Charles Dickens? Ze heeft ons na een tijd van onzekerheid uit de droom geholpen.

Maar vanwaar die grijns op het gezicht van Simone?

Een fragment uit het hoofdstuk over Florence Nightingale:

'Ik zoek iets over een oud kostuum', zegt Florence. 'Maar ik kan het niet vinden'.

'Internet is super, maar je moet wel net de goede woorden combineren om te vinden wat je nodig hebt', knikt Catherine. 'Ik ga meestal maar gewoon naar de bieb. Daar helpen ze me altijd een boek te vinden over wat ik zoek. Wel zo makkelijk'.

[hier sla ik even een stukje over]

Dan ziet ze dat haar favoriete bibliothecaresse dienst heeft: Simone. Ze woont bij hen in de buurt en maakt altijd een vriendelijk praatje. Die durft ze wel om hulp te vragen. Ze stapt op haar af.

'Dag Simone'.

'Ha, Florence. Jij ook hier. Gaat het goed?

'Ja, hoor', zegt ze. 'Maar ik zoek iets dat ik niet kan vinden. Kun jij me misschien helpen?'

'Wie weet. Wat zoek je?'


Volgt een stukje waarin Florence uit-ste-kend geholpen wordt door bibliothecaresse Simone.

Dus, collectioneurs van bibliotheken in den lande: aanschaffen dat boek! Maar dat waren jullie natuurlijk al van plan, Janny van der Molen schrijft tenslotte prima boeken.
Related Posts with Thumbnails