Pagina's

zaterdag 7 maart 2009

Krokus

Eén krokusje maakt nog geen voorjaar..

#14 Instant messaging, oftewel: kletsen via de pc

IM is een van de weinige dingen van deze cursus waar ik nog nooit wat mee gedaan heb. Natuurlijk weet ik wat het is, met al die chattende jeugd in de bieb en thuis. Het leuke is, dat ik aan de hand van het chatgedrag van jongste dochter heb kunnen zien dat zoiets kan evolueren van gebabbel met jan-en-alleman tot serieus overleg met studiegenoten over een gezamenlijk werkstuk. Er is nog hoop voor de chattende jeugd..

Naar aanleiding van het leeswerk voor dit Ding:

  • Niet zo handig dat het artikel van Frankwatching van 2005 is, veel daarvan is alweer verouderd. Dat is niet altijd zo'n probleem, maar wel als een artikel voornamelijk uit links bestaat..

  • Leuk, zo'n chatvenster van Meebo op de site van deze Deense bieb. Dat willen we ook op ons nieuw op te richten bieblog! Hebben we toevallig iemand over die kan gaan zitten chatten met het publiek? Tuurlijk niet, maar het is toch een leuke optie, en breder dan al@din chat. Waar een wil is, is een weg. Maar nu ik lees hoe Robert heeft zitten prutsen om Meebo aan de praat te krijgen ga ik toch twijfelen. Het werkt wel trouwens, ik heb het even geprobeerd.

Lifehacker Martijn Aslander, spreker op Kennisdagdeel over lifehacking op 25 februari heeft een voorkeur voor Twitter in plaats van chat. Het voordeel van Twitter is dat je niet meteen hoeft te reageren. De meningen over Twitter zijn heel verdeeld, misschien is dit óók wel iets voor ons op te richten biebblog. Je kunt dan boodschappen neerzetten als: 'Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de lezing van Yvonne Keuls vanavond' of: 'Vandaag gratis dvd's lenen tussen 19.00 en 20.00 uur'.


Er zit nu een Google Talk venstertje op mijn blog. Eigenlijk vind ik het doodeng, dat IM, daarom heb ik het nog nooit gedaan. Dus als je me de stuipen op het lijf wilt jagen: begin tegen me te praten via IM, gegarandeerd succes. Totdat het begint te wennen natuurlijk, dan is de lol er voor jullie af. Na het installeren van Google Talk zit er ook een knopje in mijn taakbalk van de pc. Als mijn status 'beschikbaar' is kan er gechat worden. Nu nog mensen uitnodigen..

zondag 1 maart 2009

#13 Online kantoortoepassingen

Eind vorige week had ik het stuk tekst over Google docs en andere online kantoortoepassingen gelezen. Toen klonk het al niet echt inspirerend, maar na het nieuws van het plotseling overlijden van de man van Ingrid stond ons hoofd natuurlijk helemaal niet meer naar deze cursus. Zomaar een stukje tekst produceren en importeren in Google docs lijkt zo zinloos, dus we (Simone en ik) hebben het gecombineerd met het maken van de maandelijkse digitale nieuwsbrief. Simone had een beginnetje van de tekst van de Tip van de Maand, dat heb ik geïmporteerd in Google docs. Vervolgens de link naar Robert en Simone gestuurd, zodat ze de tekst verder konden bewerken. Tenslotte gaan zij over de teksten. Hier is de link, voor wie het interesseert.


Het is een beetje een ongeïnspireerd geheel, dit Ding, maar het gaat om het idee, toch? We weten dat we gezamenlijk online aan een document kunnen werken, zodat er heel wat heen-en-weer gemail en versieverwarring bespaard kan worden. Samenwerken in Citrix werken is ook een optie, dus we moeten per document verzinnen wat de handigste manier van werken is. Office zal toch meer mogelijkheden hebben dan Google Docs.
Een op internet gevonden handleiding voor het werken met Google docs is ook geimporteerd in Google docs. 'k Heb geprobeerd het geheel wat te fatsoeneren, maar dat werkt toch minder handig dan gewoon in Word.


Er is een gadget beschikbaar om toe te voegen aan je Netvibes of blog, voor wie van plan is veel gebruik te maken van Google docs.
Related Posts with Thumbnails