Pagina's

donderdag 25 februari 2010

Kleur-en-foto

Vanaf 1974 zijn de foto's in mijn fotoalbums voornamelijk in kleur. Die kleurenfoto's waren niet allemaal even goed houdbaar; de meeste zijn enorm achteruitgegaan in de loop van de jaren. Van mijn plan om alle oude negatieven te scannen is nog steeds niets terechtgekomen, maar zo nu en dan leg ik wel eens een paar foto's onder de scanner.

Er zijn behoorlijke verschillen in kwaliteit van de kleurenfoto's uit die tijd. Sommige zien er uit als het voorbeeld hieronder, maar andere zijn redelijk goed. Dat ligt waarschijnlijk aan het soort fotorolletje of de afdrukcentrale, maar het kan ook zijn dat het filmpje gewoon te lang in het toestel bleef zitten. Het afdrukken van foto's was zo duur dat je heel zuinig was met het maken ervan. Meer dan een paar rolletjes per jaar schoot ik niet vol. Wat een verschil met dit tijdperk van digitale fotografie!


Schagerbrug, 1976

Gelukkig bestaan er fotobewerkingsprogramma's. De kleurzweem is vaak in één muisklik te verwijderen en vervolgens kun je de zaak eventueel nog wat verscherpen, wat krasjes verwijderen en de horizon rechtzetten. Een geweldige foto zal het nooit worden, maar het is al een heel verschil met het verkleurde origineel.

Je gaat er van uit dat kleurenfotografie vrij recent is en dat een kleurzweem bij de kinderziekten hoort. Maar op internet staat een prachtige collectie kleurenfoto's van 100 jaar geleden!
Hier is een voorbeeld uit 1909:


Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944), fotograaf van Tsaar Nicolaas II. , maakte snel achter elkaar foto's op een glasplaat met drie verschillende kleurenfilters: blauw, groen en rood. Hier staat hoe het in zijn werk ging. Dit zijn een aantal van de mooiste, en hier is de hele verzameling te bekijken.

Dat geeft een heel andere indruk van de geschiedenis. Bij 'vroeger' denken we automatisch in zwartwit-beelden, maar met deze kleurenfoto's krijg je een heel ander beeld van het verleden. Het lijkt ineens ook minder lang geleden...
Related Posts with Thumbnails