Pagina's

donderdag 26 mei 2011

Tijd voor een tip: PrtScr

Er zijn van die kleine programmaatjes die je downloadt, installeert, uitprobeert - en vervolgens vergeet. Er zijn er ook die je nooit meer kwijt wilt en die je meeneemt als je een computer (opnieuw) inricht. Image Resizer bijvoorbeeld, en DeskPins. Dat zijn tooltjes die maar één ding kunnen, maar dat doen ze dan ook snel en handig.

Nog zo een: PrtScr.
De naam zegt het al: PrtScr is een programmaatje om een printscreen oftewel schermafdruk mee te maken. Zulke programma's zijn er meer, en ook Windows kan wel iets voor je betekenen, maar PrtScr doet het nèt iets eleganter. Na het downloaden en installeren neemt het programma bezit van de PrtScn-knop van het toetsenbord, dus elke keer dat je daarop drukt komt PrtScr in actie. Je hoort dan het geluid van een camerasluiter en je scherm wordt wat donkerder. Dan kun je kiezen of je een afbeelding van je hele scherm wilt (meestal niet) of van een gedeelte. In dat laatste geval kun je met de muis een stuk selecteren, wat het beste gaat met ingedrukte Controltoets. Dan maakt hij er namelijk een mooi rechthoekig plaatje van.


Een paar keer achter elkaar op PrtScr drukken geeft een Droste-effect..

Deze afbeelding, die eerst over je scherm gaat zweven, kun je naar keuze op je bureaublad zetten of naar je klembord laten wegschrijven In dat laatste geval kun je hem direct in je document of mail plakken - altijd handig als je een foutmelding naar de helpdesk wilt mailen. Bij de instellingen kun je aangeven of je de schermafbeeldingen in JPG of PNG-formaat wilt laten maken. Dat laatste geeft betere kwaliteit, maar grotere bestanden.

Dat klinkt allemaal bijzonder saai, maar PrtScr is vooral leuk om te gebruiken vanwege de effecten. Let wel even op bij het opslaan, PrtScr zet vaak de herkomst van de afbeelding op het plaatje en vaak wil je dat niet. Dat kun je weghalen in het invulschermpje.


Gewoon proberen. Als het bevalt, bewaar dan het installatiebestandje op een veilige plek. Ik ben altijd bang dat ik het later niet meer terug kan vinden op het wereldwijde web.

Op de website van de makers staat een filmpje dat laat zien wat PrtScr kan
 

Related Posts with Thumbnails