Pagina's

maandag 8 augustus 2011

Slow reading


 
Zelfs voor snellezers valt het niet mee om alles te lezen wat ze zouden willen lezen. Zeg maar gewoon: het is ondoenlijk. Kranten, nieuwsbrieven, Twitter, blogs, RSS en 'gewone' websites zorgen voor een onafgebroken informatiestroom (en leuke kattenfilmpjes), en dat is met de beste wil van de wereld niet bij te houden. Dat moet je ook niet willen. maar er zijn artikelen die je wat meer aandacht zou willen geven dan je normaal gesproken op kunt brengen. Lezen van het beeldscherm maakt me ongeduldig. Ik scan meestal de eerste regels en de conclusie, maar het dringt allemaal niet goed tot me door.  Door alle links, plaatjes, knoppen en andere afleiding lukt het gewoon niet om me rustig op een tekst te concentreren. Bij een (e)boek heb ik daar geen last van.

Daarom ben ik nog steeds blij met mijn eigen tip: Readability in combinatie met Instapaper. In plaats van Readability gebruik ik inmiddels Clippable, dat veel sneller werkt en een aanmerkelijk 'schoner' resultaat geeft. Als ik een wat langere tekst later op m'n gemak wil lezen voeg ik die met twee drukken op de knop toe aan mijn Instapaperarchief en zodra daar 20 artikelen in zitten (het maximum voor downloaden in één keer) zet ik ze met een volgende druk op de knop om in een ePub-bestand. Overbodige tekst aan begin en eind van een artikeltje kun je weghalen met bijvoorbeeld Sigil, maar als je Clippable gebruikt is dat niet echt nodig. 

Op die manier is al het leeswerk snel en eenvoudig omgezet in een boekje voor e-reader of iPad. Aangezien mijn e-reader alleen geschikt is voor lezen en niet voor internetten of andere afleidende activiteiten neem ik als vanzelf rustig de tijd om de tekst in me op te nemen. Desnoods buiten in het zonnetje. Maar dan moet die wel schijnen natuurlijk.
Related Posts with Thumbnails