Pagina's

zaterdag 21 maart 2009

#19 Sociale netwerken

Schoolbank hoort ook bij het sociale netwerkgebeuren, zag ik in de leesteksten. Hier ben ik al een aantal jaren bij aangesloten, maar tot nu toe heeft het nauwelijks contacten opgeleverd. Dat komt waarschijnlijk doordat je voor de extra's moet betalen en als gratis lid moeilijk contact kunt leggen.
LinkedIn is echt voor de professionele netwerkers. Daar voel ik me niet zo bij thuis. Dizzie is heel leuk voor boekenliefhebbers!

Van Hyves ben ik lid geworden uit nieuwsgierigheid, maar ik heb er tot nu toe nooit iets mee gedaan. Alleen wat vrienden en 1 school toegevoegd. Dat leverde 1 contact op met een vroegere schoolgenote.
Facebook is internationaler dan Hyves en het komt iets serieuzer over. Vorig jaar heb ik me ingeschreven om Sytske's foto's van Wenen te kunnen bekijken. Zij heeft weinig Nederlandse vrienden en studiegenoten, dus Hyves lag niet voor de hand. Ik kijk er weinig op nu ze weer terug is, te druk met 23dingen.. Voor haar is het een ideale manier om met iedereen die ze heeft leren kennen een beetje voeling te houden.
Misschien zeg ik een van beide ooit weer op, tenzij het echt leuk gaat worden. Die netwerken geven me een onrustig gevoel, ik heb steeds het idee dat ik er te weinig aan doe. Ik heb ook he-le-maal niet de neiging mijn hele hebben en houen te publiceren. Daarom is twitteren denk ik ook niets voor mij.

Wat dat twitteren betreft: het is beter dat wij biebmiepen daar niet mee beginnen. Het is nu nog vooral iets voor de snelle jongens, journalisten en drukke netwerkers. Ze voelen zich een hele piet als twitteraar. Dat gevoel verdwijnt natuurlijk als sneeuw voor de zon als blijkt dat zelfs biebmensen van een zekere leeftijd aan het twitteren slaan. Dan moeten ze als de weerlicht op zoek naar iets Nieuws. Je moet er toch niet aan denken dat wij verantwoordelijk zijn voor een nog snellere opeenvolging van nieuwigheden, waar wij vervolgens achteraan moeten hobbelen ;)
Om bij te blijven hoeven we nog niet aan alles deel te nemen, toch? Als bibliothecaris hoef je ook niet verplicht 1x in je leven een boek te publiceren voor zover ik weet.
Het zoeken in twitterberichten kan overigens wel nuttige informatie opleveren. Toen Netvibes uit de lucht was kwam ik er achter dat dat niet aan mijn internetverbinding lag door te zoeken in tweets naar de woorden 'netvibes down'.
Jantien de Boer heeft een aardige column geschreven over dit onderwerp.

Wat betreft het nut van sociale netwerken voor de bibliotheek: dat zie ik niet zo helder voor me. Misschien wel voor collega's onderling. Op ons nieuw op te richten bieblog kunnen we natuurlijk best een twitterwidget opnemen, voor de laatste nieuwtjes ("er zijn nog kaarten voor de lezing van morgenavond" of "vandaag gratis dvd's lenen").
p.s. Kluun twittert nu ook.

donderdag 19 maart 2009

Sightseeing met Google Streetview

Vanaf nu zijn er ook een paar Nederlandse plaatsen te bekijken met Google Streetview. Eerst alleen Amsterdam, Rotterdam, Groningen en - speciaal voor de Amerikaanse toeristen - Volendam. Er is nogal wat te doen over Streetview, en dan vooral omdat mensen zich in hun privacy aangetast voelen als ze herkenbaar in beeld zijn. Dat kan vooral pijnlijk zijn als ze zich op de Wallen bevinden of topless aan het zonnebaden zijn.. Google komt hieraan tegemoet door de gezichten onherkenbaar te maken, maar er wordt wel eens een gezicht overgeslagen door de software. Als ik zo virtueel door de straten dwaal zie ik inderdaad mensen die ik zou herkennen als ik ze kende. Maar het is wel leuk, dat Streetview. Als je een adresje zoekt kun je je van tevoren mooi oriënteren, en je kunt meteen kijken of er in de buurt een leuk eethuisje is. Wanneer zou Heerenveen aan de beurt zijn?

Hier zijn we bij Sjakie's café in de Garnalensteeg van Volendam:



Hoe werkt het? Als je een gebied kunt bekijken via Streetview zie je in Google Maps een geel poppetje. Dat poppetje zet je neer op de plek waar je wilt gaan kijken en hoppa, je bevindt je midden in het stadsgewoel.

woensdag 18 maart 2009

Het begint er op te lijken

(Klik op de foto om hem in wat groter formaat te bekijken)
Het padje kwam uit de winterslaap, hij zat stoffig en verdwaasd in de schuur. We hebben hem buiten gezet.

maandag 16 maart 2009

#18 Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing

(hier gevonden)

Catalogiseer je boekenkast? Ik heb geen boekenkast. Wij zijn tamelijk kleinbehuisd en mijn man heeft een paar duizend boeken. Mijn eigen boeken staan her en der op en in kastjes en achter deurtjes (en zelfs op de grond..). De meeste van mijn boeken zijn afgeschreven bibliotheekexemplaren. Vaak boeken die ik ooit gelezen heb en t.z.t. nog wel eens wil lezen. Een boek kopen doe ik een heel enkel keertje, vaak zijn dat boeken die niet zo makkelijk in de bieb te krijgen zijn.
Kortom, ik heb niet veel behoefte aan een digitale versie van mijn boekenkast. Ik ben ook bang dat al dat catalogiseren, recenseren en beoordelen het gewoon lekker lezen in de weg gaat zitten ('o ja, niet vergeten dit boek straks toe te voegen aan LibraryThing, wat zal ik in mijn recensie zetten, wat vind ik er eigenlijk van en wat vinden anderen?')

Dat neemt niet weg dat Librarything veel interessante mogelijkheden heeft. Het zou mooi te combinateren zijn met de bibliotheekcatalogus, maar hoe verhoudt dat zich tot MyDiscoveries? Is of komt er een koppeling met Librarything? Het idee om een widget op je blog te kunnen plaatsen met het boek dat je aan het lezen bent plus link naar de bibliotheekcatalogus vond ik wel interessant.
Een tijdje geleden kwam ik Shelfari tegen. Een aantal van de boeken die ik in de loop van de jaren gelezen heb staan nu op het plankje. Shelfari heeft nog niet veel Nederlandse boeken in de aanbieding, maar aangezien ik veel Engelse en uit het Engels vertaalde boeken lees is dat niet zo'n probleem. En het Shelfari kastje oogt leuk op m'n blog.. Er wordt trouwens gewerkt aan een groter aanbod van Nederlandse titels.
Dizzie oogt leuker dan LibraryThing en heeft als voordeel dat het Nederlandstalig is. Deelnemers kunnen op Dizzie een blog bijhouden, er zijn heel aardige bij.

Bibliotheek.nl widget

Al spionerend naar wat 23dingen cursisten elders in het land doen of gedaan hebben, kwam ik een Bibliotheek.nl widget tegen.
Hier kun je de code kunt ophalen. Dat moet toch ook voor de Friese catalogus aan te passen zijn, maar ik ben niet handig in die dingen. Robert..?
Related Posts with Thumbnails