Pagina's

donderdag 4 juni 2009

Stemmen

We gaan het niet hebben over de Europese verkiezingen, maar over een iets bescheidener opiniepeiling. Met Doodle kun je samen een datum prikken voor een uitstapje of vergadering, of een enquete houden. Je kunt de belanghebbenden een mailtje met de link sturen (die hoeven zich niet aan te melden), of je kunt de code in je site plakken. Dat gaan we even uitproberen met een kleine enquete over onze onlangs afgeronde 23Dingen cursus. Collega's en andere bezoekers (niet dringen): klik even op Deelnemen!

woensdag 3 juni 2009

Verder kijken dan Google lang is

Google Squared komt eraan

Wolfram Alpha is een interessante ontwikkeling op zoekmachinegebied, maar het schijnt dat Google aan iets vergelijkbaars werkt: Google Squared. Hier levert Google zoekresultaten in de vorm van een spreadsheet met aanverwante onderwerpen. Kijk hier voor wat informatie en een filmpje. In Google Labs is nog niets te zien, dus we wachten af.
Update (na 1 dag loop je alweer achter): vandaag is Google Squared al beschikbaar in Google Labs. Ik heb er nog niet naar gekeken, maar ik hou jullie 'aan de hoogte', zoals mijn jongste broer (verstandelijk gehandicapt) dat uitdrukt.


Bing, de opvolger van Life Search

Het kan niemand ontgaan zijn dat Microsoft met veel poeha een geheel nieuwe zoekervaring, pardon besliservaring, aan het lanceren is. Robert heeft er al over geschreven en inmiddels is de Nederlandse betaversie online. Oorspronkelijk zou Bing de naam Kumo krijgen. De naam Bing moet "the sound of found" vertegenwoordigen, dus zoiets als 'Aha' of 'Eureka'.
Bing wil wat van Google's marktaandeel afsnoepen door betere zoekresultaten te leveren en de bezoekers naar beslissingen te leiden. Die beslissingen lijken dan vooral het aanschaffen van produkten en het plannen van reizen te betreffen.

Aangezien de Nederlandse versie nog niet alle functionaliteit heeft die de Amerikaanse al wel tentoonspreidt, is het moeilijk een oordeel te vormen. Momenteel blijven de zoekresultaten bij een aantal willekeurige zoekacties achter bij die van Google vind ik. Alleen bij de functie 'Shopping' kun je een beetje een indruk krijgen van wat de bedoeling is van Bing. Bing wil helpen bij het nemen van beslissingen, en daar word ik eerlijk gezegd een beetje wantrouwig van. De meeste links naar produkten zijn afkomstig van de fabrikant of handelaar en zelfs klantenrecensies moet je met de nodige reserves bekijken. Een zoekmachine die al die links en recensies bundelt hoeft nog geen objectief overzicht te bieden. Als je dat in je achterhoofd houdt is het toch wel aardig om Bing (Ciao! from Bing heet het in de Nederlandse versie) te raadplegen als je bijvoorbeeld een nieuwe digitale camera zoekt.

Uitgebreide (Nederlandstalige) informatie over Bing kun je hier vinden.
Ook interessant: Vijf vragen over Bing (Webwereld)


Hulbee met woordenwolk

Van de week kwam ik een stukje tegen over de nieuwe zoekmachine Hulbee, die werkt met een tagcloud à la aquabrowser en wil zorgen dat informatie 'intuïtief' gevonden wordt.

Leuk om eens mee te spelen, je vindt soms onverwachte dingen. Maar aangezien Google werkt aan het 'Wonder Wheel' (in maart gepresenteerd maar nog niet voor Nederlandse Google-gebruikers beschikbaar) verwacht ik niet dat dit een blijvertje is. Bovendien is Yahoo de bron voor de zoekresultaten van Hulbee en dat haalt het niet bij Google. Hiernaast zie je het resultaat als je '23dingen' als zoekterm invoert en daarna klikt op 'tools'; klik op het plaatje als je wilt lezen wat er staat.

Hier staat een artikeltje over Hulbee en er staat ook een blogbericht op de website van Trouw.


Spezify - het oog wil ook wat

Weer een heel ander zoek-en-vind concept: Spezify. Spezify bevindt zich nog in betaversie, maar dat hoeft ons er niet van de weerhouden er eens mee te experimenteren. Spezify geeft een visualisatie van de zoekresultaten, met de bedoeling te inspireren. Het directe nut is me niet helemaal duidelijk, maar het ziet er in ieder geval erg leuk uit. Hier kun je er meer over lezen.

Dit is het resultaat van de zoekopdracht 'bibliotheek heerenveen':


Er zijn vast nog wel meer ontwikkelingen op zoekgebied, maar er moet nog iets overblijven om over te bloggen. Bovendien denk je er vaak toch niet aan om eens iets anders dan Google te proberen als je iets opzoekt..

maandag 1 juni 2009

In de tuin

Het is duidelijk: geen van de collega's denkt aan bloggen met dit mooie Pinksterweer. Ik ook niet, tot 's avonds 10 uur niet tenminste. De eerste aardbeien worden rijp, de sla groeit als kool en er bloeit en zoemt van alles in de tuin. Aangezien alles netjes aangeharkt is kon ik vandaag lekker zitten lezen met een (bijna) gerust geweten.
Related Posts with Thumbnails