Pagina's

donderdag 10 september 2009

Knutsel je eigen avatar


Blogs, chatprogramma's, Hyves en Facebook - al die 2.0 toepassingen vragen om een profielplaatje of fotootje.Om je identiteit tegelijkertijd te bevestigen en te verhullen op internet kun je je laten vertegenwoordigen door een avatar.

'Een avatar (uitspraak: afa·tar soms ook wel: affà·tjar) is een kleine afbeelding, meestal tussen de 48x48 en 150x150 pixels groot, die als gebruikersafbeelding op computerforums op het Internet of op chatprogramma's als msn gebruikt wordt' (Wikipedia)

Merkwaardig woord, avatar. Natuurlijk bestond het woord al voordat internet bestond en aangezien ik me afvroeg wat de oorspronkelijk betekenis is, heb ik even gegoogeld (define:avatar). De letterlijke betekenis: degeen die neerdaalt. Een avatar is een goddelijke incarntie op aarde. God in de gedaante van een mens.

Toe maar.

Het verband is wel duidelijk: een avatar was oorspronkelijk een zichtbaar wezen dat een godheid vertegenwoordigt, en op internet is het een afbeelding die een mens vertegenwoordigt. (Aanvulling op 24-12: Lees ook het artikeltje op Frankwatching)

Hoe kom je aan een avatar? Soms krijg je er een aantal voorgeschoteld waaruit je kunt kiezen en er zijn sites waar je ze kunt downloaden (een willekeurige). Van een bekkentrekkende Mister Bean animatie tot een sfeervolle zonsondergang - keus genoeg. Wil je liever zelf aan de slag dan kan dat, met elk teken- of fotobewerkingsprogramma kun je prima uit de voeten. Je kunt ook snel een eigen fotootje omzetten in een profiellfoto met deze online tool.

Internet zou internet niet zijn als er niet een overvloed aan avatar-generatoren bestond. Hier staan een paar leuke op een rijtje. Het plaatje bovenaan is gemaakt met Madmanyourself, een generator die hoort bij de populaire televisieserie Madmen (waarvan ik nog nooit een aflevering gezien heb..).
Lijkt het een beetje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts with Thumbnails