Pagina's

woensdag 8 april 2009

#22 Bibliotheek 2.0

Wat betreft Update Manifest Bibliothecaris 2.0:

De meeste punten zullen we allemaal onderschrijven. Wel heb ik moeite met deze twee:

  • "Ik besef dat de bibliotheek altijd alleen leesgrage, actieve gebruikers heeft bevoordeeld en zet de virtualisering van informatie in om dat te corrigeren"
Huh? Laten we vooral proberen de bestaande trouwe klanten te behouden! Wat is er mis met leesgrage, actieve gebruikers? Dit zijn ook de gebruikers die graag mee zullen doen met MyDiscoveries en andere interactieve zaken, zoals ons nieuw op te richten biebblog.
(met dank aan Wytse Noordhof)
  • "Ik besef dat catalogi maar door een zeer klein deel van de bevolking benut kunnen worden en richt me dus vooral op toegankelijkheid en bruikbaarheid ervan en op snelle levering van het gevondene, in plaats van op nog meer geavanceerde zoekmogelijkheden."

En de aquabrowser dan? Die is ingewikkelder dan de bestaande catalogus, met heel wat meer zoekmogelijkheden. Dat maakt hem juist zo geschikt voor de 2.0 bibliotheek. Bovendien: internetters werken steeds meer met zoeksystemen die naar keuze eenvoudige èn geavanceerde mogelijkheden bieden. Kijk maar naar Google: je kunt zoeken op een of twee zoekwoorden, maar ook kiezen voor geavanceerd zoeken, met allerlei verfijnmogelijkheden.

Zo'n manifest maakt me een beetje kriebelig.

Het lijkt me logisch dat je de 2.0 technologie bekijkt met in je achterhoofd de vraag: wat hebben onze gebruikers eraan? Het is niet de bedoeling om nieuwe snufjes te gaan gebruiken omdát ze nieuw zijn. "In het bibliotheek 2.0 denken passen geen projectenplanningen die over een hele lange periode uitgesmeerd worden". Hoe kun je als eenvoudige 23dingen-cursist zorgen dat handige toepassingen op korte termijn ingevoerd worden? Meestal moet er eerst lokaal - clustergewijs - provinciaal uitgebreid over nagedacht en geschreven worden. Het moet getoetst worden aan allerlei beleidsdoeleinden, de kosten moeten berekend worden (wie betaalt wat en waarom?), de neuzen moeten één kant op en voor je het weet lopen we weer hopeloos achter de feiten aan. Inmiddels is de techniek alweer mijlenver voortgeschreden zonder dat we er iets mee gedaan hebben. Technische aanpassingen aan de website (chatfunctie? rss?) kosten handenvol geld en daar moet over gesteggeld worden. Natuurlijk kunnen we (willen we!) een blog maken en dan zijn chatfunctie en rss automatisch in te passen (nu alleen nog zorgen dat er altijd een medewerker beschikbaar is om te chatten..), maar op die manier ben je bezig interactieve toepassingen in te voeren ondanks, en niet dankzij, de beschikbare techniek. Dat is ook wel weer een uitdaging natuurlijk..

En ja, ook ik ben inmiddels lid van Bibliotheek 2.0. Behalve het achtergrondkleurtje veranderen heb ik er nog niets aan gedaan, maar aangezien ik de rest van de week geen huiswerk meer heb kan dat nog komen ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts with Thumbnails