Sinds de vorige twee stukjes over e-readers en e-books in dit blog (18-12-08 en 6-9-09) verzamel ik ijverig alle bruikbare informatie en links over dit fenomeen, met het nobele voornemen er een Nuttig en Informatief stukje over te plegen. Dit alles natuurlijk omdat ik het zelf een interessante ontwikkeling vind.
Het afgelopen jaar begon het erop te lijken met het e-lezen, vooral nadat Bol en Sony de handen ineen geslagen hadden. De een leverde de apparaten, de ander de boeken.
Het beste signaal voor de populariteit van de e-book is wel het feit dat de beveiligingscode van de Amazon-boeken voor de Kindle (nu ook buiten Amerika verkrijgbaar) al gekraakt is, zodat ze nu (dit weet ik - uiteraard! - niet uit ervaring) al gemakkelijk gratis te downloaden zijn. Voor de kerstdagen zijn er door Amazon meer e-books dan gewone boeken verkocht.
Wat de echte doorbraak nog tegenhoudt is a) de prijs van de e-readers en b) de prijs van de boeken zelf. Over het gebrek aan aanbod heb ik dan nog niet eens, je kunt tenslotte beginnen te lezen met wat er allemaal al wèl is en dan ben je wel even zoet. Ook hebben we het voor het gemak niet over de verschillende formaten die er bestaan.
Het is een vreemde zaak dat het btw-tarief voor e-boeken niet gelijkgetrokken is met dat van de papieren boeken. Dat was eerst wel de bedoeling en dat zou een stuk schelen in de aanschafprijs. Nu moet je echt wel een drempel over om eerst een apparaat aan te schaffen en vervolgens een bedrag neer te tellen voor boeken die je niet zichtbaar en tastbaar bezit, en die evengoed nauwelijks goedkoper zijn dat de 'echte' versies. Dat neemt niet weg dat ik geen nee zou zeggen tegen zo'n apparaatje, ik heb al aan twee prijsvragen meegedaan waarmee je er eentje kon winnen ;)
De ontwikkelingen worden uitstekend beschreven in het artikel 'Doorbraak van het digitale lezen' in Webwereld.nl, dus ik hoef het niet dunnetjes over te doen.
Maar in het kader van de eindejaarsopruiming wil ik toch even een aantal links en nieuwtjes doorgeven, dan kan ik tenminste weer met een schone lei beginnen in 2010.
Er zijn allerlei ontwikkelingen in e-readerland, zoals een kleurenscherm, een e-reader voor blinden, een oprolbare e-reader en eentje op zonne-energie. Voor wie geen afscheid kan nemen van het omslaan van bladzijden is er de Infinite e-reader (plaatje).
En nu de bieb nog?
In sommige landen, waaronder Duitsland, wordt al druk ge-e-leend. Bij de Bücherhallen Hamburg zijn niet alleen e-books, maar ook kranten, muziek en video zijn digitaal te leen. De boeken zijn soms in ePub formaat beschikbaar, maar soms ook alleen in pdf-formaat, wat me niet zo handig lijkt. Wat wel weer leuk is: je kunt een stukje van het boek bekijken, zodat je op dezelfde manier als in de bieb even kunt bladeren voordat je besluit of je een boek wilt lenen. E-lenen heet in Duitsland Onleihe. Zo staat een e-book in de catalogus:
GertJan heeft inmiddels een e-reader, maar ik wacht nog even de ontwikkelingen af.
Als de e-readers gaan lijken op dit tablet en je er boeken en tijdschriften met kleurenfoto's en zelfs filmpjes mee kunt bekijken, als de e-boeken goedkoper worden en/of ruim verkrijgbaar zijn in de bieb, als je er ook je fotoverzameling in kunt opslaan en hem kunt gebruiken als fotoboek of digitaal lijstje, als je er zelfs een aantal spelletjes op kunt spelen.. Kijk, dan wordt het interessant. Of als ik een e-reader win natuurlijk, dan ben ik ineens minder kritisch.
Tot slot sluit ik me aan bij wat Joost Steins Bischop zegt in het artikel Boekenbal:
"De uitdaging is om van een mens een lezend mens te maken, en dan komen al die boeken vanzelf wel, in welke vorm dan ook. En alle middelen die voorhanden zijn om een mens aan het lezen te krijgen, mogen worden aangegrepen."
Een overdosis links voor de liefhebber:
- Boekenbal van Frankwatching deel 1, deel 2, deel 3
- Informatie over de e-reader op de site van Bol.com
- Een digitaal voorleesboek voor kinderen, met plaatjes en voorgelezen tekst - hopelijk gaat die niet het echte voorlezen vervangen..
- Column De vloek van het digitale boek
- Opiniestuk Digitaal is niet altijd vooruitgang
- Artikel in de New York Times over digitaal lenen
- Zelf een e-book publiceren? Dat kan bijvoorbeeld hier
- Ook Google gaat e-books verkopen
- E-books zijn uitermate geschikt voor lezers van grootletterboeken
- Column Zalig zijn de onwetenden door Luuk Koelman
- Tros Radar e-readers. Het speciaal door Jean Pierre Rawie geschreven e-reader gedicht downloaden? Klik dan hier (PDF)
Hoi Lies,
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijk uitgebreid bericht! Een aanrader.
I'm personally a big fan of knol-lies blog. Thanks for sharing this post.
BeantwoordenVerwijderenclipping path
clipping path service