
Dit gaf aanleiding tot een knutselactie, met de korte verhalen van blog Het Pennetje - die ik graag wil lezen, maar niet allemaal van het computerscherm - als proefkonijnen. Elk verhaal heb ik met Readability netjes op het scherm gezet en daarna met een druk op de Instapaperknop in de leeslijst gezet. Na 20 verhalen heb ik de leeslijst geopend, de titels gefatsoeneerd en bij Download gekozen voor ePub. Aangezien er tot nu toe 50 verhalen zijn verschenen leverde dat drie e-boekjes op.
Hier kun je het prima bij laten; de e-books zijn nu in alle rust te bekijken op iPad of e-reader. Maar ondanks Readabililty bevatte de tekst nog storende elementen en overbodige stukjes tekst en links. Een googlespeurtochtje naar een (eenvoudig en gratis) programma om ePubs te bewerken bracht me bij Sigil. Dat is een heerlijk simpel programma dat geen kennis van html vereist, en het verwijderen van stukken tekst is hiermee zo gepiept.
Ondertussen verscheen op de site van ComputerTotaal een uitgebreide handleiding voor het maken van ePubs met behulp van datzelfde Sigil. Handig! Wie een lang artikel, een verhaal of een (zelfgeschreven) boek als e-book wil bewaren of uitgeven kan hier zijn voordeel mee doen.
Voor de liefhebber zijn hier de drie verhalenbundels van Het Pennetje te downloaden in ePub-formaat: deel 1, deel 2, deel 3 (geen bezwaar, @hetpennetje?) Ze staan inmiddels op de e-reader en gaan in het Pinksterweekend fijn mee naar een plekje zonder internet.