Op dit moment geniet ik van een Staycation. Dus: tijd voor de tuin, de inmaak, een paar achterstallige klusjes, uitslapen, boeken lezen en wat uitstapjes in de buurt. Ons weekje Engeland ligt nog vers in het geheugen, dus ik heb er geen problemen mee om lekker thuis te blijven.
Vlak voor die vakantie overzee heb ik dan toch een e-reader aangeschaft (zie ook: 'En nu de praktijk') en je zult het altijd zien: nu ik er al eentje heb komt de Aldi met een leuke aanbieding. Dat is het risico met dit soort produkten.
Maar goed, ik heb na veel zoeken en vergelijken (handig hulpje: Ereadernieuws) gekozen voor een PocketBook 301. Nu alweer verouderd geloof ik - ik zie nu alleen nog de 302 te koop staan - maar dat mag de pret niet drukken. Het ging mij om een simpele rechttoe-rechtaan reader, die datgene goed doet wat een e-reader moet doen. Vereisten: een niet al te klein scherm, een goed contrast en letters die behoorlijk vergroot kunnen worden. Verder moeten er natuurlijk heel wat boeken op passen. Een aanraakscherm vond ik niet nodig en dat zou ten koste van de leesbaarheid gaan. Een draadloze verbinding was ook geen vereiste, de boeken zet ik wel via een kabeltje over.
PocketBook is nog niet zo ingeburgerd in Nederland. Ik kreeg hem in een Duitstalige doos en er zat een briefje bij dat de Nederlandstalige versie nog in ontwikkeling is en dat er naar verwachting in juni Nederlandstalige firmware op de site beschikbaar zou komen. Er staat inderdaad een update op de site, daar moet ik mij nog in verdiepen. Op de e-reader zelf is een keuze uit meerdere talen, waaronder Engels, maar geen Nederlands. Daar is wat mij betreft wel mee te leven.
In de loop van de tijd had ik met vooruitziende blik een aantal e-books van internet gehaald, gratis rechtenvrije exemplaren, voornamelijk Engelstalig. Voor het beheer van je e-boeken op de pc is het handig om Adobe Digital Editions te installeren. Dit heb je ook nodig als je e-books koopt. De gratis boeken kun je ook zonder dat programma gewoon via de usb-kabel overzetten op je e-reader.
Deze PocketBook is makkelijk te bedienen, zoals in dit, erg Amerikaanse, verkoopfilmpje wordt voorgedaan:
Na het indrukken van de aan-knop duurt het ongeveer 15 seconden voordat de reader opgestart is, waarbij je meteen terechtkomt op de bladzij waar je was gebleven. Om bladzijden 'om te slaan' gebruik je de grote knop aan de voorkant. Soms gaat die een beetje stug, maar in het algemeen werkt het prima en je kunt met 1 vinger (of pink, als je vieze handen hebt) naar de volgende bladzij. Dat gaat aardig snel. Het schijnt dat lezen op een e-reader langzamer gaat dan lezen van papier. Dat kan kloppen, maar dat hindert niets. Ik lees in het algemeen nogal snel en zo heb ik wat langer plezier van een boek.
Eén van de weinige extra's van deze PocketBook is een ingebouwd woordenboek. Nederlands spreekt dit apparaat dus niet, en het woordenboek dat ik gebruik is Engels-Duits. Dat helpt niet altijd, maar in veel gevallen maakt het toch zo'n beetje duidelijk wat er wordt bedoeld. Die woordenboekfunctie bevalt me wel. Bij het lezen van 'gewone' Engelstalige boeken is het me altijd te veel moeite om een woord dat ik niet begrijp op te zoeken, maar een paar drukken op de knop heb ik er wel voor over. Nu ik na een aantal digitale boeken een echt boek lees, betrap ik mezelf erop dat ik zoek naar het knopje van het woordenboek als ik een woord niet ken...
Leest een papieren boek plezieriger? Het maakt mij niet zoveel uit, het gaat me om de inhoud. Bovendien heeft een e-reader een paar belangrijke voordelen: er passen veel boeken in, je hebt maar 1 vinger nodig om een bladzij om te slaan en je kunt de lettergrootte aanpassen.
Wat voor mij de doorslag geeft: de grote hoeveelheid (gratis) lectuur op internet. Aangezien e-books nauwelijks goedkoper zijn dan papieren boeken en ik dankzij de bibliotheek de beschikking heb duizenden boeken, koop ik niet vaak een boek - in wat voor vorm dan ook. Ik heb onder andere de Lord Peter Wimsey-detectives van Dorothy Sayers gedownload en die vormen plezierig leesvoer. Sommige lijken op de boeken van Agatha Christie, maar met meer humor. Haar boek 'Gaudy Night' speelt in Oxford en heeft wel wat van een Inspector Morse-verhaal. De boeken zijn ooit verfilmd door de BBC, maar voor zover ik na kan gaan zijn de dvd's helaas niet in Nederland verkrijgbaar.
Toegift, speciaal voor de bibliothecarissen (in bezit van e-reader) onder ons:
Wordt vervolgd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten